Tijdens de Corona crisis geld verdienen als fotograaf

Tijdens deze uitdagende periode waar we ons in bevinden probeer ik de fotografen om mij heen zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat doe ik sowieso heel graag. Maar nu dus zeker ook. Zo kunnen we samen, elkaar er doorheen helpen en hopelijk sterker er uit komen. En vandaag wil ik in dit blog een aantal manieren delen waarop jij als fotograaf, zelfs nu, geld kunt blijven verdienen.

 

 

Disclaimer: het is geen must om nu geld te verdienen

Of nou ja, ik wil het je in ieder geval niet opleggen. Jij, jouw gezondheid en de mensen om je heen staan namelijk voorop. En ik wil dan ook dat je dit blog alleen leest als je de keuze maakt óm geld te verdienen. Het hoeft namelijk niet. Je hoeft niet productief te zijn als dat op dit moment niet is wat jij nodig hebt. Misschien zijn de omstandigheden er niet naar, of kun jij de komende tijd rekenen op de steun van de overheid en wil of moet je je energie elders gebruiken: helemaal oké.

Maar wanneer jij nu ook nog geld moet of wil verdienen, denk ik zeker dat er manieren zijn om nu geld te verdienen, of nu acties te ondernemen om later in het jaar meer geld te verdienen. En die manieren, die deel ik graag vandaag met je.

 

Geef voordat je vraagt

Geef voordat je vraagt is een concept dat áltijd goed werkt, maar nu des te belangrijker is. In een situatie als deze hoef je namelijk wat mij betreft niet te stoppen met verkopen (je bent nog steeds ondernemer) maar, het is wel belangrijk dat je oog houdt voor de situatie van nu, en de behoefte van jouw doelgroep. Leef je in in hun situatie en zorg dat waarde geven je eerste prioriteit is. Heel plat gezegd: verkoop mensen geen dingen die ze niet nodig hebben en verkoop niet té hard (dat is ook niet nodig als je dingen maakt waar mensen echt behoefte aan hebben). En kijk of je eerst iets kunt geven (waarde, betrokkenheid, hulp) voordat je vraagt (geld rekent).

Houdt dit concept in gedachte wanneer je aan de slag gaat met een van de onderstaande manieren. En: vertrouw op je gevoel. Buiten je comfort zone stappen is goed, voorbijgaan aan je gevoel en intuïtie absoluut niet.

 

 

Manieren om nu geld te verdienen als fotograaf

 

  1. Verkoop prints of albums aan je huidige klanten.

De afgelopen dagen kreeg ik twee mailtjes van klanten die een trouwalbum willen bestellen. Dit zijn klanten die dat in eerste instantie niet direct na de bruiloft hebben gedaan, maar nu met meer vrije tijd thuis zitten en toch wel graag een album willen. Deze vraag om albums kwam vanuit hunzelf, maar je kunt natuurlijk ook initiatief nemen en jouw klanten mailen met een aanbod. Zo zou je ze sowieso even kunnen mailen dat je aan ze denkt, en dat je natuurlijk hoopt dat het heel erg goed met ze gaat, maar kun je in diezelfde mail of een volgende mail ook aangeven dat jij de komende tijd meer ruimte hebt om albums en prints te maken. En dus aangeven dat áls zij van plan zijn een album of print te bestellen, dat je dat nu voor ze kunt regelen. Je hoeft niet direct een brochure mee te sturen, je hoeft en moet niet hard verkopen, maar je kunt dit echt zien als een mooi service aan hun. Wellicht is het net hetgeen waar zij nu juist heel erg blij van gaan worden.

 

2. Start met het verkopen van je werk op POD sites, Etsy of Stock platformen

Dit is ook het moment om te kijken naar online verdienmodellen, zoals POD sites, Etsy of Stock platformen. Zelf verkoop ik prints op Society 6 (zie hier mijn shop als voorbeeld), en nog een paar POD (Print on Demand) sites en verdien daar ongeveer 1000 euro per maand aan. Het kost wel tijd, geduld en wellicht een beetje geluk om op zo’n niveau te komen en het is dus absoluut geen ‘get rich quick verhaal’, maar zeker als je het leuk vind om te experimenteren met meer online geld verdienen, kun je je hier eens in gaan verdiepen. Op Etsy en Stock sites vind je vergelijkbare kansen.

 

3. Reken een extra aanbetaling voor bruiloften die naar volgend jaar verschuiven, of shoots die een aantal maanden opschuiven. 

Ik denk dat je prima een extra aanbetaling kunt voorstellen wanneer bruiloften of shoots verzet worden. Leg hierbij uit waarom je dit doet (omdat er een hoop opdrachten wegvallen) en communiceer op gepaste wijze met je klant, en ik ga er vanuit dat klanten dit heel goed begrijpen en over het algemeen, zeker als zij zelf nog een stabiel inkomen hebben, geen probleem vinden. Je kunt dit zien als ‘verplaatsen’ van een probleem, maar dat hoeft het niet te zijn. Als jij namelijk deze ‘verloren’ tijd kunt omzetten in tijd waarin je aan je bedrijf werkt, en geld verdient (nu of later) zorgt de extra aanbetaling nu voor wat inkomen / handgeld terwijl jij jezelf verzekerd van meer inkomen in de toekomst.

 

4. Deel je kennis 

Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om jouw kennis nu te delen. Dat is iets wat we nu veel voorbij zien komen: Instagram cursussen, e-books, andere online initiatieven om ook nu geld te verdienen. Het is belangrijk dat je dit niet doet vanuit paniek, maar ook echt vanuit de waarde die jij jouw klanten kunt geven. Én, ik zou zeggen: kies vooral voor deze vorm als het bij je past, als je het toch al van plan was of je het gewoon echt heel tof vindt om ermee te experimenteren. Vergeet bovendien niet de particulieren. We kunnen als fotografen nu allemaal producten maken voor elkaar, maar feit blijft dat je je dan richt op een doelgroep die over het algemeen financiële klappen krijgt. De klanten die je normaal fotografeert en misschien wel een stabiel inkomen hebben nu kun je ook helpen. Leer hun bijvoorbeeld hoe ze beter foto’s kunnen maken van hun gezin, hun huisdier, hun kids, hun vakanties – voor wanneer we weer mogen reizen. Of verzin een ander creatief idee waarmee je jouw kennis nu kunt inzetten voor anderen, en waarmee jij ook nu geld kunt verdienen.

 

Manieren om aan je bedrijf te werken als fotograaf, en daardoor in de toekomst meer geld te verdienen

  1. Lees het boek ‘Profit First’ en zorg dat je je financiën op orde krijgt

Het lezen en implementeren van dit boek is een van de beste beslissingen die ik de afgelopen twee jaar maakte. Hier in wordt de Profit first methode uitgelegd waarmee je jouw financiën op orde kunt krijgen en een financieel gezond bedrijf kan leiden. De uitleg van dit alles is bovendien heel simpel en behapbaar. Echt, lees dit boek, het gaat je geld opleveren op de lange termijn omdat je helder hebt waar je geld heen gaat en wat er over blijft.

Bestel het boek hier op Bol.com 

2. Professionaliseer je hele fotografie bedrijf: werk aan branding, marketing, sterke prijzen, je website en een workflow waarmee je jouw klanten super-fan maakt van jouw bedrijf.

Dit is natuurlijk de uitgelezen kans om projecten op te pakken die al lang bleven liggen. Werk aan die mega sterke website, schrijf jouw verhaal en missie uit, kijk naar je workflow en bedenk voor nu én later manieren om jouw klanten nog beter te helpen en betrokken te houden. Met dit alles kun je straks meer aanvragen krijgen, meer klanten en dus meer geld verdienen. Plus: fotografen die echt weten wat ze doen en zichzelf neer zetten als expert kunnen hogere prijzen rekenen.

Download hier mijn gratis ‘premium’ podcast van 50 minuten over welke stappen ik zette om mijzelf neer te zetten als expert en professional.

3.  Experimenteer met het uitbesteden van jouw editing.

Bold move, want: het kost je nu (een beetje) geld. Maar als jij nu kunt oefenen met je editing uitbesteden aan een mede-fotograaf of bedrijf, dan scheelt dat je in drukke tijden straks veel tijd. Tijd waarin jij andere shoots of opdrachten kunt doen of kunt werken aan andere verdienmodellen. Uiteindelijk levert ook dit je dus geld op.

 

Dat waren ze! Mijn tips om tijdens de Corona crisis geld te verdienen als fotograaf. Weet jij nog meer manieren en wil je jouw mede fotografen helpen? Laat het weten in de comments.

PS: wil je nog veel meer tips en hulp op het gebied van fotografie en ondernemerschap? Check dan zeker even Storytellers: inspiratieplatform & community voor fotografen.

 

Wil je dit blog opslaan voor later? Zet je muis op een de volgende afbeeldingen en klik op de Pin it button om ‘m op te slaan op Pinterest:

Tijdens de Corona crisis geld verdienen als fotograaf  Tijdens de Corona crisis geld verdienen als fotograaf

  1. Nikki Leeyen says:

    Super tof Raisa, dankjewel hiervoor!
    Wat ik zelf fijn vind is om nieuwe samenwerkingen op te zoeken voor over een paar maanden. En ook om andere creatieve te ‘promoten’ op bijv mijn verhaal omdat ik gewoon echt fan ben van hun werk of dienst!
    Aan mijn eigen site/logo/marketing werken vind ik nog lastig maar ik ga deze tijd zeker gebruiken om hier meer in te duiken!

    Liefs!

  2. Volgens mij kun je tijdens de crisis juist meer verdienen op internet, omdat iedereen thuis zit. Dus gewoon goed gebruik maken van je foto materiaal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

let's meet

Wil je weten wat mijn favoriete plek ter wereld is en waar je me 's nachts voor wakker kan maken? This is the place.

Become friends

shop

In mijn shop vind je digitale producten zoals zoals e-books. masterclasses, &cursussen die jou helpen te groeien als fotograaf.

Let's go!

Want to become friends? I send out a monthly letter with inspiration I found. it Can be about photography, business, life in general. Anything reallY! it's A peek inside my mind for the insiders. Sign up below.

monthly letter