raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

Is verkopen moeilijker geworden?

Is verkopen moeilijker geworden voor creatieve ondernemers en makers?
Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Stel je voor

Je bent een ondernemer vol dromen en ambities, klaar om de wereld te veroveren met jouw product of dienst. De zon schijnt, de markt bruist van mogelijkheden, en de kansen lijken eindeloos. Net als je denkt dat je alles onder controle hebt, of nét wanneer je een spannende sprong durft te maken, verandert het spel. De regels veranderen, de concurrentie wordt heviger, en wat eerder werkte, werkt niet meer.

Jij. Ik. Iedereen met een internetverbinding. We worden geconfronteerd met een steeds groter wordende stroom aan informatie, content en meningen. En dat heeft een prijs. Elke klik, elke swipe en elke aankoopbeslissing wordt beïnvloed door een stortvloed aan content.

Is het waar? Is verkopen echt moeilijker geworden? Is de markt verzadigd? Zijn we contentmoe? Of ligt hier een les om te leren? Ik deel mijn antwoord met je in deze blog.

 

PS: dit blog is ook te luisteren als podcast, via SpotifyiTunes, of onderstaande player:

 

Veranderingen in de markt

In 2024 zijn consumenten beter geïnformeerd, kritischer en hebben ze meer keuze dan ooit tevoren. Er is meer aanbod dan ooit. Meer content dan ooit, en die groei gaat niet snel afnemen met de komst en ontwikkeling van AI. Dit kan je als ondernemer overweldigen, maar je kunt er ook naar kijken en zeggen: dit is waar ik mee te dealen heb. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik vindbaar ben, opval, en dat de juiste mensen bij mij uitkomen?

Je kunt de kansen zien. Je kunt geloven in marktwerking en kwaliteit. Je kunt focussen op blije klanten, en het feit dat mond-tot-mondreclame nog altijd een van de meest waardevolle vormen van marketing is. Dat is niet veranderd. Misschien zelfs alleen maar belangrijker geworden.

 

Ondersteunende cijfers en inzichten

Handelen op basis van alleen maar gevoel is in dit geval wellicht niet het allerbeste. Dus ik ben, voordat ik deze blog schreef, wel ook even de cijfers ingedoken. Of eerlijk gezegd, ik heb ChatGPT gevraagd om me te helpen met ondersteunende cijfers en feiten over de huidige verkoopomgeving. Die kwam met een onderzoek uit 2023 van HubSpot. Mocht je dat niet kennen: HubSpot is een CRM met uitgebreide tools voor contentmanagement, SEO, social media marketing en analytics, waardoor bedrijven hun klanten beter kunnen bereiken en bedienen.

Uit dit recente onderzoek blijkt dat 65% van de consumenten aangeeft dat ze meer tijd besteden aan het onderzoeken van producten voordat ze een aankoop doen. Bedrijven die consistent waardevolle content aanbieden, hebben drie keer meer kans om hun verkoopdoelen te behalen. Andere opvallende cijfers uit het onderzoek van HubSpot zijn onder andere:

  • 70% van de bedrijven die bloggen, genereert meer leads dan bedrijven die dat niet doen.
  • 74% van de consumenten zegt dat ze sneller geneigd zijn om producten van merken te kopen die hen waardevolle content bieden.
  • 61% van de marketeers zegt dat het genereren van verkeer en leads hun grootste uitdaging is.

Deze cijfers laten zien hoe cruciaal het is om waardevolle en relevante content te creëren en te delen om klanten aan te trekken en te behouden.

 

Uitdagingen omzetten naar kansen

De technische vooruitgang die ook ons als creatievelingen vaak helpt, levert ook uitdagingen op. Opvallen lijkt in eerste instantie moeilijker te worden. Terwijl er juist kansen ontstaan wanneer iedereen hetzelfde doet en kwaliteit en klanttevredenheid over het algemeen omlaag gaan. De uitdagingen liggen daar. De oplossingen ook. Kwaliteit en verbondenheid krijgen een sleutelpositie.

Klanten willen zich meer dan ooit begrepen en gewaardeerd voelen. Dit betekent dat we onze klanten op de eerste plaats moeten zetten en in marketing en sales bereid moeten zijn om het werk te doen. Ofwel qua input in tijd en uren, ofwel qua spannende keuzes. Wat ik daarmee bedoel, is dat ik in de markt van vandaag, als je struggelt, over het algemeen twee wegen zie:

  1. Je werkt aan een sterke marketingstrategie en onderneemt simpelweg méér actie dan anderen. Je investeert meer tijd, besteedt werk uit, en zorgt dat je zichtbaarheid toeneemt, waarbij je uiteraard een bepaalde kwaliteitsstandaard houdt.
  2. Je werkt aan een sterke marketingstrategie waarin je hele unieke, opvallende keuzes maakt. Je bent uitgesproken, maakt moeilijke beslissingen. Hierbij kost het je wellicht minder tijd, maar meer durf, neem je meer risico en krijg je misschien wat meer pushback. Wellicht sneller resultaat.

De ene is meer gericht op kleinere, consistente stappen. De tweede is wat dramatischer. Grotere stappen. Meer een sprint dan een marathon misschien. Beide werken, en welke je kiest is afhankelijk van je persoonlijkheid, je tijdlijn, je markt, maar vooral persoonlijke voorkeur. Wat bij je past.

 

Strategieën voor verkoopsucces vandaag de dag

Voordat ik de strategieën induik, wil ik iets belangrijks benadrukken: jij hebt ervoor gekozen om te ondernemen. Het is aan jou om er iets van te maken. Dit vraagt om doorzettingsvermogen en toewijding. Ja, de wereld van verkoop is veranderd en het kan soms overweldigend zijn, maar onthoud dat jouw inzet en passie de sleutel zijn tot succes. Jij hebt de kracht om het verschil te maken, om te blijven spelen, zelfs wanneer de regels veranderen. Dus, doorzetten! Je bent waardevol, en er zijn klanten die precies op jou wachten. Blijf authentiek, luister naar je doelgroep, lever kwaliteit.

 

Een aantal praktische tips en strategieën die je kunnen helpen zijn de volgende:

 

  1. Focus op kwaliteit: Uiteraard in aanbod. Dat is het minimale. Maar als het aankomt op sales en marketing: investeer in het creëren van hoogwaardige content die echt waarde toevoegt voor je klanten.
  2. Ken je klant: Begrijp de behoeften en wensen van je doelgroep en speel hierop in met gepersonaliseerde oplossingen. Klinkt logisch, maar dit wordt door de gemiddelde ondernemer echt niet goed genoeg gedaan. We creëren en leveren te vaak vanuit onze eigen visie en wat wij denken. Ultieme kwaliteit ontstaat wanneer je echt luistert naar je doelgroep en je strategie erop aanpast.

 

In navolging hiervan zijn extra tips: connect, simplificeer je aanbod, double down on what works.

 

  1. Bouw vertrouwen: Werk aan het opbouwen van langdurige relaties door consistent waarde te leveren en transparant te zijn. Maak je klanten écht blij. Focus niet altijd maar op nieuwe klanten, maar ook op hoe je jouw huidige klanten beter van dienst kunt zijn. Hoe je wellicht daar het bestedingsbedrag ook kunt verhogen. Maar vooral op hoe zij ambassadeurs kunnen worden van je merk. Dat is pas echt tijdloze marketing.
  2. Maak gebruik van technologie: Gebruik nieuwe tools en technologieën zoals AI om je processen te optimaliseren en je klanten beter van dienst te zijn. Kijk hoe het je kan helpen, zonder de persoonlijkheid van je merk te verliezen.
  3. Bouw een tijdloze, duurzame en effectieve marketingmachine: Vergeet trends, of verlies je er in ieder geval niet in. Trends komen en gaan. Wat echter altijd relevant blijft is:
    • Een sterke personal brand en website
    • Ijzersterke evergreen content zoals blogs, YouTube-video’s en podcasts
    • E-mail automatiseringen

 

Door te investeren in tijdloze en duurzame marketingstrategieën, zorg je ervoor dat je bedrijf niet alleen veranderingen in de markt overleeft, maar ook echt sterker en sterker wordt.

 

En dit zijn niet alleen mooie woorden. Dit is gebaseerd op ervaring:

  • Ik krijg wekelijks fotografie aanvragen voor shoots en bruiloften, zelfs regelmatig nog voor bruiloften in het buitenland, ondanks dat ik al jaren inconsistent ben op Instagram en weinig tot geen portretwerk deel. Hoe ze bij me komen? Soms netwerk, maar veelal blogs die ik ooit schreef, SEO-geoptimaliseerde landingspagina’s die inmiddels al bijna 10 jaar oud zijn. Publicaties, PR waar ik op inzette (interviews e.d. op sites van anderen), en via Pinterest pins die ik niet zelf plaatste, maar die anderen maakten vanuit deze blogs en pagina’s.
  • Bijna al mijn aanvragen voor mentoring startten met: “Ik luister je podcast al jaren” of: “Ik heb je podcast net ontdekt, heb afleveringen gebinged en ben onder de indruk – ik ben benieuwd naar je aanbod”.
  • Pagina’s en blogs die ik maakte over mijn gratis e-mailtraining over starten met Print on Demand scoren hoog in Google. Bijna dagelijks schrijven mensen zich ervoor in, en de e-mail funnel erachter leidt meerdere keren per week tot aankopen van de betaalde masterclass.

 

Het is natuurlijk eigenlijk een no-brainer om focus te leggen op sterke, tijdloze content, en te bouwen aan kwaliteit van dienst of product in combinatie met een tijdloze marketingmachine die het werk vóór jou doet.

 

Afsluiting

Verkopen in 2024 is misschien anders en moeilijker, maar verre van onmogelijk. Door je te richten op kwaliteit, je klanten op de eerste plaats te zetten en strategische keuzes te maken, kun je nog steeds succesvol zijn. Bedankt voor het lezen van deze blog. Ik hoop dat je geïnspireerd bent en klaar bent om de uitdagingen van vandaag met vertrouwen aan te gaan. Tot de volgende keer!

 

PS: wil je beter worden in verkopen op jóuw manier? Check mijn training ‘Verkopen vanuit Authenticiteit‘. OF: mail mij het woord ‘marketing machine’ en ontvang een persoonlijk aanbod.

 

Seth Godin Quote | Raisa Zwart Educatie

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen & leven op hun eigen voorwaarden.

Mijn ondernemersreis begon toen ik mijn rechtenstudie vaarwel zei en me volledig stortte op mijn passie voor fotografie. Het veranderde alles. Ik groeide uit tot succesvol ondernemer in de trouwbranche, startte & verkocht een grote ondernemerscommunity, werd locatie-onafhankelijk en verloor mijn hart aan Costa Rica dat inmiddels officieel mijn 2e thuis is. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
dertien jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

Lees mijn verhaal

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen