raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

De 5 gewoontes die jouw expert status vergroten binnen jouw markt 

Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Een expert is iemand die weet wat zij of hij doet. Iemand die kennis van zaken heeft. Iemand waar je je vertrouwd bij voelt. Iemand waarvan je zeker weet dat diegene jou kan helpen. Experts durven uit te spreken waar ze voor staan. Ze hebben zelfvertrouwen. Voldoende klanten. En kunnen de prijzen rekenen die nodig zijn om niet alleen hun klanten goed te helpen, maar om ook zelf een fijn leven te leiden. Je kent ze wel. En je schakelt ze met alle liefde in. Je betaald ze met alle liefde voor hetgeen dat ze voor je doen, omdat je het resultaat het waard vindt. En nu weet ik… dat als jij dit blog leest, dat je een expert in je hebt. Het is tijd om de wereld te laten zien hoe goed je bent in je vak, en welk verschil je wilt maken voor je doelgroep. Ga je de uitdaging met me aan om dat écht te laten zien? Ik beloof je dat het je een hoop moois gaat opleveren.

In dit blog wil ik jou een aantal gewoontes meegeven die jij als ondernemer kunt inzetten, om een expert positie binnen jouw markt te gaan pakken of te vergroten. En ik kan je beloven dat, wanneer jij deze gewoontes jezelf eigen maakt, je heel snel resultaat zult gaan zien. So… let’s do this!

 

  1. Los specifieke problemen op

Experts delen niet constant alles dat ze weten. Ze lossen specifieke problemen op, voor een specifieke doelgroep. En dat wil jij dus ook doen. Om een expert positie te pakken en de vruchten ervan te plukken, zul je précies moeten weten wie jouw doelgroep is, en waar deze personen behoefte aan hebben. Wellicht los je een levens veranderd probleem voor hun op (zoals coaches kunnen doen) en misschien gaat het om iets kleiners zoals twijfels of onzekerheden wegnemen voordat iemand er klaar voor is om jouw product of dienst af te nemen. Hoe dan ook: jouw doelgroep, jouw ideale klant, heeft specifieke informatie nodig. En heeft jou nodig als expert om door bepaalde twijfels, onzekerheden of problemen te komen. Less is more. Focus op hetgeen dat jouw doelgroep, vandaag de dag, nodig heeft.

 

  1. Gebruik de woorden van jouw ideale klant

Heb je wel eens content van een bedrijf / ondernemer gezien en gedacht: wauw, dit beschrijft exact waar ik mee zit of hoe ik ergens over denk? Jackpot! Als ondernemer en als merk wil je de woorden gebruiken die jouw klant ook zou gebruiken, waardoor het kan voelen alsof je gedachtes leest. Dit wekt enorm veel vertrouwen en sympathie op. Zorg dus dat je de woorden van je klant kent. Deze kun je achterhalen door goed te luisteren en te lezen. Ga op zoek naar (online) plekken waar jouw ideale klant komt, en kijk wat er gezegd wordt. Ook kun je actiever op zoek gaan, door een aantal ideale klanten te interviewen en te kijken wat zij precies tegen je zeggen. Spreek vervolgens tot je doelgroep met hun eigen woorden. Veel sterker dan dat kan communicatie niet worden.

 

 

  1. Heb een mening

Zorg ervoor dat je niet alleen maar informatie deelt. Maar deel ook echt jouw mening / standpunt. Wees niet té genuanceerd en veilig. Mensen volgen namelijk graag mensen die ergens iets van vinden, en waarvan de mening past bij hoe zij zelf in een bepaalde situatie staan. Natuurlijk hoef je het niet 100% met elkaar eens te zijn, maar juist door uitgesproken te zijn over onderwerpen die belangrijk zijn voor jou en jouw ideale klant, creëer je een band. Ga staan voor wie je bent, wat je doet en wat je vindt. Maar blijf tegelijkertijd weg bij provoceren en een mening forceren. Blijf authentiek.

 

  1. Wees kwetsbaar, maar zeker ook zelfverzekerd

Het concept van ‘Know, Like, Trust’ is een belangrijk onderdeel van het creëeren van een expert status. Potentiële klanten moeten je leren kennen (KNOW) , ze moeten vervolgens aan kunnen gaan op je content  (LIKE) én ze moeten je leren vertrouwen (TRUST) voordat ze over kunnen gaan tot aanvraag of aankoop. Vertrouwen kun je opwekken door je kwetsbaar en behulpzaam op te stellen. Vertel jouw verhaal, wees persoonlijk, deel met je doelgroep waar jij op dit moment mee worstelt (mits het relevant en interessant is voor de doelgroep). Kwetsbaarheid zorgt voor herkenning en daardoor voor connectie. Ook wil ik hier weer benadrukken dat je dit vanuit authenticiteit moet aanpakken, en dat je niet geforceerd kwetsbaar moet zijn, of verhalen moet verzinnen om maar iets te kunnen vertellen. Ik weet zeker dat je voldoende verhalen hebt die je aan kunt halen om een punt te maken, als je maar goed genoeg kijkt. Als je kwetsbaar kunt zijn en tegelijkertijd zelfverzekerdheid kunt uitstralen: dan wordt het makkelijk voor mensen om hun vertrouwen in jou te leggen en je te zien als expert.

 

  1. Wees consistent.

Dit is een enorm belangrijke gewoonte die ik maar bij weinig ondernemers écht tot uiting zie komen. Wat ik wil zeggen is: als je ergens voor wilt gaan, ga er dan ook echt voor. Zorg er voor dat je zichtbaar bent, en dat potentiële klanten je bijvoorbeeld niet de ene week 5 keer voorbij zien komen en dan twee weken niet. Consistentie koppelen we aan betrouwbaarheid. En experts, die moeten betrouwbaar zijn. Mensen willen het gevoel hebben dat ze op je kunnen bouwen.

Yes! Dat zijn ze. De 5 gewoontes die je enorm gaan helpen om een expert status te pakken en te behouden binnen jouw markt. Vijf gewoontes die een enorme impact maken, en toch voor iedereen mogelijk zijn. Mijn laatste tip aan jou hierbij is: probeer het beter worden in deze dingen één voor één op te pakken. Leg jezelf alsjeblieft niet op om het allemaal tegelijk te doen en áltijd 100% te scoren. Dat lukt niemand. Maar werk stap voor stap naar een (grotere) expert status toe, met de handvatten in dit blog.

Wil jij dat de juiste klanten jou makkelijker gaan vinden? Wil je hogere prijzen kunnen rekenen voor hetgeen dat je doet? Of heb je iets dat je graag zou willen veranderen binnen jouw markt? Het claimen en uitdragen van je expert status is the way to go.  Ben je serieus over het bereiken van een expert status? Dan nodig ik je heel graag uit om mee te doen aan mijn gratis challenge ‘vergroot jouw expert status als ondernemer in 5 stappen’. In deze challenge help ik je verder op weg rondom dit onderwerp, aan de hand van informatie, inspiratie én praktische opdrachten. En het fijne is: je kunt de challenge volgen wanneer je maar wilt, op jouw eigen tempo.

Lees hier meer over de gratis challenge en meld je aan.

 

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen & leven op hun eigen voorwaarden.

Mijn ondernemersreis begon toen ik mijn rechtenstudie vaarwel zei en me volledig stortte op mijn passie voor fotografie. Het veranderde alles. Ik groeide uit tot succesvol ondernemer in de trouwbranche, startte & verkocht een grote ondernemerscommunity, werd locatie-onafhankelijk en verloor mijn hart aan Costa Rica dat inmiddels officieel mijn 2e thuis is. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
dertien jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

Lees mijn verhaal

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen