raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

Personal branding: Hoe je als ondernemer betaald wordt om wie je bent.

VAN DROOM NAAR WERKELIJKHEID: ONZE GROTE REIS VAN 7 MAANDEN // Raisa Zwart Fotografie
Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

In een podcast aflevering die ik luisterde waarbij Jasmine Star in gesprek was met Laura Belgray, praatten de twee over ‘how to get paid to be you’. En ze gaven daarin woorden aan iets dat ik al lang wist: het is mega waardevol om jezelf te laten zien binnen je bedrijf, en op je social media. Een marketing techniek die beter bekend staat als ‘Personal branding’. En die je waarschijnlijk veelvuldig voorbij hebt zien komen bij ondernemers die je volgt.

Ook ikzelf heb ervaren dat het een van de meest effectieve marketingvormen is, voor ondernemers zoals jij en ik. Niet zo gek ook: want als creatieve ondernemers zijn we vaak ons bedrijf. Wij zijn degene die uiteindelijk contact hebben met de klant – en wij zijn dus degene waar mensen een klik mee moeten hebben, om tot een fijn resultaat te komen tijdens een opdracht. / een aankoop. En dat proces, dat kan wanneer je goed gebruik maakt van personal branding, online al beginnen.

Jij kunt als creatief ondernemer online al laten zien wie je bent. Je kunt dit doen door de teksten op je website en in je brochures, de foto’s op je website en social media, en zelfs met filmpjes op deze zelfde (social) media platformen. En ik kan je op een briefje geven: dit werkt. Elke keer weer zie ik ondernemers die zichzelf op deze manier durven te laten zien, succes behalen.

Personal branding: hoe je als fotograaf betaald wordt om wie je bent

 

Zichtbaarheid gaat niet om jou én zichtbaarheid mag op jouw eigen manier

Maar als het zo goed werkt? Waarom doen we het dan niet allemaal? Het antwoord is simpel: omdat het oncomfortabel is. Voor een groot deel van de ondernemers (en mensen) die ik ken komt het zichtbaar zijn niet van nature. Ze struggelen met vragen en mindset drempels als: willen mensen nu echt meer van mij zien? Wie ben ik om…? Sta ik wel goed genoeg op foto’s en video’s? En wat moet ik dan vertellen? Betekent het dat ik mijn hele leven online moet delen?

Personal branding is niet iets dat je voor jezelf doet. Het is geen ego ding. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een ego ding is om het niet te doen (want: je onthoud mensen jouw service). Personal branding gaat over jouw klanten en wat je voor hen kan betekenen. Het gaat er om dat je het makkelijker maakt voor mensen om te beslissen of jij bij hun past en of ze jou in willen schakelen als ondernemer, of dat ze een product bij je willen kopen. En zo mag je het dan ook zien. Als een service naar je potentiële klanten toe. Zij willen écht weten wie jij bent en hoe je bent. Neem dat alsjeblieft van mij aan.

Authenticiteit als prioriteit

Oh, en voor de introverte ondernemers onder ons (I’m one of you) – online zichtbaarheid is ook voor jullie. Net zoveel als voor de extraverte of ambiverte ondernemers. Er zijn geen uitzonderingen. Personal branding werkt voor ons allemaal. Je hoeft je absoluut niet anders voor te doen dan dat je bent, ook niet online, en ook niet als je het gezicht wordt van je bedrijf. Authenticiteit is een absolute prioriteit, en authenticiteit is ook het enige dat jou echt op een duurzame, goede manier vooruit gaat helpen. Doe je dus als introvert niet voor als extravert, maar communiceer online net zoals dat je in het echte leven zou doen. Alleen dan zorgt personal branding ervoor dat je de juiste mensen aantrekt, en dat mensen jou tijdens een opdracht vervolgens al beter kennen en aanvoelen.

Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat je personal branding op jouw eigen manier mag inzetten. Zo kan personal branding betekenen dat je vlogt, of jezelf de hele dag op Instagram stories kan laten zien. Maar het kan net zo goed betekenen dat je werkt aan een écht persoonlijke website en dat je eens in de zoveel tijd jezelf voorstelt op social media en een persoonlijke foto deelt. It’s up to you. Het is juist heel erg tof als we personal branding allemaal op onze eigen manier inzetten. Net als binnen veel andere onderdelen van je bedrijf geldt ook hier: er zijn geen regels. Maar geloof me als ik je zeg: Authenticiteit werkt. Personal branding werkt. Het is vaak de moeilijkste stap om te maken voor velen van ons: onszelf laten zien. Maar het is tegelijkertijd ook voor velen van ons de meest waardevolle stap die je kan nemen. Een stap die je snel resultaat gaat geven.

 

Personal branding inzetten als marketing strategie

Er zijn geen regels van buitenaf. Jij maakt je eigen regels. Het is namelijk wel goed om een strategie te vormen rondom personal branding. Met andere woorden: het is goed om er over na te denken waar je het precies wilt inzetten en hóe je dat gaat doen. Door keuzes te maken en een strategie te vormen creëer je consistentie. En dat zorgt er weer voor dat mensen je meer gaan vertrouwen en sneller diensten bij afnemen.

De inhoud van je personal branding strategie en content kun je vormen op basis van de volgende vragen:

  • Welke van mijn persoonlijke eigenschappen maken mij een juiste match voor mijn ideale klant?
  • Welk compliment krijg ik het meest van mijn klanten?
  • Wat zou ik graag willen veranderen voor mijn klanten? Welke twijfels wil ik wegnemen? Welke angsten? Wat geef ik hun precies? Wat is het meest grote / belangrijke resultaat dat ik kan leveren?
  • Welke overeenkomsten heb ik met mijn ideale klanten?
  • Waar raak ik niet over uitgepraat met mijn klanten en / of andere ondernemers binnen mijn vakgebied?

 

Content categorieën

Deze inhoud, dus de dingen waar over je vertelt kun je gaan samenvoegen tot thema’s, oftewel content categorieën. Zo zijn mijn content categorieën bijvoorbeeld: ondernemerschap, mindset, creativiteit, reizen en dankbaarheid. Alle informatie die je mij ziet delen in zowel blogs en op social media, vallen onder deze thema’s. Dat maakt dat ik veel consistentie naar buiten toe kan uitstralen (oftewel: mensen weten wat ze van mij kunnen verwachten, én dat deze categorieën een bron van inspiratie voor mij kunnen vormen. Als ik niet weet wat ik ‘moet’ posten denk ik na over deze onderwerpen en brainstorm ik ideeën, bijvoorbeeld aan de hand van een woordweb.

 

Creëer jouw eigen voorwaarden

Daarnaast is het goed om na te denken over:

  • Waarom jij precies persoonlijker wilt zijn binnen je merk. Ik heb er veel over gedeeld in dit blog, maar het is aan te raden dit alsnog voor jezelf op papier te zetten. Met een eigen, persoonlijke WHY is dit alles namelijk nog veel sterker.
  • Hoe ‘intensief’ je persoonlijk aanwezig wilt zijn binnen jouw merk. Er zijn natuurlijk verschillende gradaties van jezelf laten zien waar je uit kunt kiezen.
  • Welke regels je voor jezelf wilt opstellen om een bepaalde consistentie vol te houden. Wanneer je jezelf bijvoorbeeld voorneemt om jezelf ‘meer’ op Instagram stories te laten zien, bedenk dan wat ‘meer’ betekent. Is dat 2 keer in de week? Elke dag? Door het concreet te maken, maak je het makkelijker om vol te houden.

Personal branding: Hoe je als fotograaf betaald wordt om wie je bent.

Hoeveel wil jij online zien en horen van jouw favoriete persoon?

 

Is de vraag die je jezelf voor mag gaan houden. Samen met het besef dat jij die ‘favoriete’ persoon bent voor andere mensen. En dat dat niet draait om ego, niet om jou, maar om hetgeen dat jij voor anderen kunt betekenen. En dat anderen waarschijnlijk véél meer van jou willen zien dan dat jij in eerste instantie denkt. Bijster interessant vinden we het: een kijkje achter de schermen krijgen en meer leren over de persoon achter een bedrijf .Personal branding werkt. Personal branding past ook bij jou (want: je mag het op je eigen manier doen). Authenticiteit is belangrijk en ja: een personal brand is ook geschikt voor de introverte ondernemer. Personal branding is simpelweg een mega sterke marketing strategie waarvoor je in dit blog al een aantal sterke handvatten hebt gekregen. Maar graag help ik je natuurlijk verder:

 

Volg me op Instagram voor tips en tricks rondom fotografie, mindset en ondernemerschap en blijf op de hoogte van hoe ik jou kan helpen om een succesvol, duurzaam fotografie bedrijf op te zetten dat volledig bij je past.

 

PS: Check ook eens mijn digitale product: ‘500 social media post ideeën’ – dat je kan helpen om vanuit inspiratie, effectieve persoonlijke social media posts te creëeren én dus helpt bij het opzetten van een sterke(re) personal brand. Klik hier om er meer over te lezen. 

 

Wil je dit blog opslaan voor later? Zet je muis op een de volgende afbeeldingen en klik op de Pin it button om ‘m op te slaan op Pinterest:

Personal branding: Hoe je als fotograaf betaald wordt om wie je bent.  Personal branding: Hoe je als fotograaf betaald wordt om wie je bent.

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen vanuit authenticiteit & vrijheid

Ik ben er voor de ondernemers die willen communiceren vanuit authenticiteit.
Die meer willen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden.
Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun
voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
twaalf jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen