raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

Creëer een efficiënte marketing strategie voor jouw bedrijf

Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Marketing. Het is een beladen, en abstract woord. Vind je niet? Want wat is het nu precies? Hoe moet je het inzetten? Wanneer? Zijn er slechte en goede vormen van marketing? En hoe belangrijk is dit alles? In dit blog deel ik mijn visie rondom marketing en wil ik je met een paar simpele stappen laten zien hoe jij zelf een efficiënte, minimalistische marketing strategie voor jouw bedrijf kunt vormen.

Maar laten we eerst eens kijken naar wat marketing nu precies is. Ik zou marketing op de volgende twee manieren willen beschrijven.

 1. Marketing is het verschil dat jij wilt maken voor jouw klanten. (Jouw boodschap, jouw visie)
 2. En marketing is hetgeen dat je doet om van ‘vreemden’, klanten te maken. 

Misschien had je verwacht dat we het direct over adverteren en social media e.d. zouden gaan hebben, maar dit is echt de basis. Marketing is de boodschap die jij voor de wereld hebt. Hetgeen dat je wilt veranderen voor jouw doelgroep. Jouw visie. En het ontwikkelen van een visie, dat kan best een uitdaging zijn. Jouw visie geeft in jouw geval antwoord op de vraag: waarom doe jij wat je doet? En ja, dat gaat verder dan ’simpelweg’ het leveren van jouw product of dienst. Jij geeft jouw klanten een bepaald gevoel mee, je maakt een bepaalde verandering in hun leven. En je je daar van bewust zijn is belangrijk.

Ten tweede is marketing bedoelt om van ‘vreemden’, klanten te maken. Jouw marketing richt je voornamelijk op de mensen die nog geen klant zijn. En de juiste ‘vreemden’, moeten verliefd worden op jou als merk, op jouw aanbod én op jouw visie. Als alles klopt voor de ideale klant, dan kunnen zij niets anders doen dan iets bij je afnemen. En met deze definitie van marketing op zak, neem ik jullie graag mee in de stappen die je kunt gaan ondernemen om een sterke marketing strategie voor jouw bedrijf te creëeren.


1. Zorg dat je jouw visie / waarom helder hebt.

 
Veel ondernemers missen een duidelijke visie. There, I said it. En ik durf te zeggen dat als je geen duidelijke visie / waarom hebt, dat je dan niet gaat bereiken wat je wilt bereiken. Dan ben je aan het bouwen aan een huis zonder bouwplan. Je weet niet wat het eindpunt moet zijn en weet daarom de weg er naartoe niet te vinden. Ik deel regelmatig tips & tricks rondom het vinden en communiceren van jouw visie op mijn Instagram account, en heb er ook een online cursus over gemaakt.


2. Richt je website in om van vreemden, klanten te maken.

Wanneer je jouw visie duidelijk hebt is je website aan de beurt. Richt deze in om van vreemden, klanten te maken. Dit doe je door

 • Je visie duidelijk te delen
 • Jezelf goed voor te stellen (is wel zo netjes toch ;-))
 • Te laten zien wat je al hebt gemaakt of hebt geleverd. Denk aan een portfolio, of galerij met hoe klanten jouw product gebruikt hebben.
 • Social proof te delen. Wat zeggen klanten over jou? Hoeveel mensen hielp je al? Ben je ergens gepubliceerd of heb je een award gewonnen? Laat het zien!
 • De informatie te geven die ze nodig hebben om de volgende stap te nemen. Maar niet te overweldigen met informatie. Werk bijvoorbeeld met vanaf prijzen en brochures die je per mail kunt opsturen.
 • Duidelijke call 2 actions te gebruiken om mensen te laten weten wat de eerstvolgende actie is die je wil dat zij ondernemen.

Al deze punten dragen bij aan vertrouwen. Zo leren vreemden jou vertrouwen en raken ze geïnteresseerd. En natuurlijk zullen er ook mensen op je website komen die je al kennen, en die wellicht minder informatie nodig hebben om hun keuze te maken, maar het kan er maar beter wel staan voor diegenen die je nog niet kennen.

 

3. Kies je kanalen: zorg dat je de juiste mensen naar jouw website krijgt.

 

Als jou website staat en ROCKT, dan is het tijd om er mensen naartoe te krijgen. Hiervoor wil je de juiste kanalen kiezen waarop je jouw ideale klanten kunt vinden. Opties zijn bijvoorbeeld: Instagram, Facebook, LinkedIN, Pinterest, TikTok, Google (SEO en SEA), adverteren op websites over trouwen en staan op beurzen. Bedenk wat de beste manier en het beste kanaal is om jouw klant te vinden. Daarbij is minimalisme belangrijk: je kunt beter 1 kanaal écht heel goed aanpakken i.p.v. 3 kanalen een beetje. Wanneer je 1 kanaal goed hebt staan, kun je er altijd een tweede en derde bij pakken. Maar begin simpel.

 

4. Maak je eigen, vol te houden, regels

 

Wanneer je jouw kanaal / kanalen hebt gekozen, dan wil je regels voor jezelf gaan opstellen van wat je er precies gaat doen. Regels kunnen er als volgt uit zien:

 • Ik post om de dag op de feed van Instagram en ik post er binnen de volgende thema’s: mijn werk, behind the scenes verhalen, persoonlijke weetjes over mij en posts waarin ik steeds een deel van mijn visie uitlicht.
 • Ik zorg dat ik elke dag op Instagram stories te zien ben, én dat ik daarmee mijn volgers entertain, inspireer of informeer.
 • Elke dag plaats ik 3 pins op mijn Pinterest profiel, die ik pin vanaf de blogs op mijn website.
 • Ik blog elke twee weken en zorg dat de blogs optimaal geoptimaliseerd zijn voor SEO om beter vindbaar te worden in Google.

En ga zo maar door. Voorop bij dit soort regels staat consistentie. Zorg dat mensen weten wat ze van je kunnen verwachten. Zorg dat jij een ritme vast kan houden. En post dus liever iets minder maar wel consistent en kwalitatief goed, in plaats van de ene week heel veel en de week erna niet. Voorkom ten alle tijde dat je kwaliteit achteruit gaat omdat je te veel post, maar, wees ook een beetje streng voor jezelf: je hebt echt voldoende beelden om te posten als je goed zoekt én je hebt interessante dingen om te delen. Dat weet ik zeker.

 

 

Creëer een efficiënte marketing strategie voor jouw fotografie bedrijf

 

5. Blijf consistent. Show up!

 

Mijn vijfde regel, of stap gaat daar eigenlijk op door. Als ik terug kijk naar wat nu echt de sleutel tot succes is geweest de afgelopen jaren, is het mijn consistentie. Ik ben er. Altijd. En natuurlijk niet altijd in dezelfde mate, regels mogen ook veranderen, maar ik ben consistent zichtbaar en deel zelfs in tijden dat er privé een hoop gebeurd. Nu zeg ik niet dat jij dat ook moet doen, want als het echt moet, dan wil ik ook dat je de vrijheid voelt om je bedrijf te verlagen in prioriteit. Zorgen voor jezelf blijft het belangrijkst. Maar wat ik wel weet, is dat de mensen die succes boeken, die zijn consistent en die zijn zichtbaar, op hun eigen manier. Het is die commitment die ervoor zorgt dat mensen je echt gaan vertrouwen, en je onthouden. En als je dat voor elkaar krijgt, dan is je marketing geslaagd.

Volg deze stappen. Maak mooi en waardevol werk. Communiceer met je klanten. Geloof in jezelf. Stap buiten die comfort zone en pak het succes dat je verdient. Ik geloof in je. 

 

Wil je meer leren? 

Het pakken en vergroten van een expert status binnen de markt is voor mij een ontzettend groot onderdeel van mijn marketing strategie én degene die ik meegeef aan anderen. In deze gratis challenge help ik jou, jouw expert status te vergroten in 5 stappen! 

Wil je dit blog opslaan voor later? Zet je muis op een de volgende afbeeldingen en klik op de Pin it button om ‘m op te slaan op Pinterest:

 

 

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen vanuit authenticiteit & vrijheid

Ik ben er voor de ondernemers die willen communiceren vanuit authenticiteit.
Die meer willen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden.
Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun
voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
twaalf jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen