raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

Know, Like & Trust: hoe werkt het nu precies? 

Omgaan met angst en twijfel als creatieveling | Raisa Zwart Educatie
Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Als je ondernemer bent, en je jezelf regelmatig verdiept in marketing en social media dan denk ik dat je deze woorden al weleens bent tegengekomen: Know, Like & Trust. Know, Like & Trust is een ’simpele’ formule om te zorgen dat mensen je (de woorden zeggen het al): leren kennen, een connectie met je gaan voelen en je leren vertrouwen. In dit blog leg ik deze drie begrippen uitgebreid aan je uit en geef ik je tips hoe je ze kunt toepassen.

 

Kun je een connectie voelen met iemand die je nog niet kent? Kun je iemand vertrouwen die je nog niet kent? Loop je warm voor tele-marketeers die ‘koud op je dak’ je een energie abonnement proberen te verkopen zonder dat je daarom hebt gevraagd? Het antwoord is drie keer NEE.

Maar stel: je denk er over na om op vakantie te gaan naar Amerika. Je weet nog niet zo goed waarnaartoe, dus je bent op zoek naar inspiratie. Je zoekt op Google en op Pinterest, en op een gegeven moment kom je terecht op een enorm waardevol artikel met daarin informatie over de verschillende regio’s, en een aantal voorbeelden van mooie rondreizen. Je leest verder, en de website waar je dit op leest blijkt van een reisbureau te zijn dat gespecialiseerd is in Amerika reizen. Je vindt zelfs een gratis download op de site met inpak lijst voor je reis. Zo fijn! Je geeft je mailadres op, download de lijst en ontvangt daarna nog een aantal hele waardevolle tips per mail. Uiteindelijk krijg je de uitnodiging voor een Skype call van 30 minuten om te kletsen over je plannen, en om te kijken of het reisbureau je verder kan helpen.

Hoe groot schat je de kans dan in, dat als het reisbureau je een interessant aanbod doet, dat je met ze samen gaat werken? Vrij groot he? Bovenstaand verhaal is een perfect voorbeeld van hoe Know, Like & Trust werkt. Je hebt het bureau leren kennen door de blogpost, je bent een connectie gaan voelen door de informatie op de site en de download. Je hebt ze leren vertrouwen door de extra tips en het Skype gesprek. En zonder al te veel inspanning vanuit de kant van het reisbureau op dat exacte moment: ben je klant geworden. Het reisbureau heeft alleen Skype gesprekken met mensen die al warm zijn. Die interesse hebben. Anders doorloop je dat hele proces namelijk niet. Het reisbureau verkoopt aan mensen die hun kennen, die een connectie voelen en die hun vertrouwen. En zo wordt verkopen leuk én makkelijk.

En dat kan jij ook gaan doen. Je kunt stoppen met het verkopen aan mensen die niet op je zitten te wachten. Die je niet kennen, die geen connectie met je voelen en die je niet vertrouwen. En wel door het inzetten van Know, Like & Trust.

Over de Know fase

Bij de know fase leren mensen jou kennen. Ze zijn op zoek naar iets, en leren jou kennen. Via bijvoorbeeld een blog of social media post komen ze met je in aanraking en leren ze meer over jouw expertise. Hiervoor is het belangrijk dat je duidelijk laat zien welk probleem je oplost, of in welke behoefte jij voorziet. Daarom is het ook zo enorm belangrijk dat je dit duidelijk vermeld op jouw website en je profiel op social media kanalen. Om voldoende mensen in deze fase te krijgen is het natuurlijk ook belangrijk dat je werkt aan je online zichtbaarheid. En dus zorgt dat mensen je kunnen vinden via bijvoorbeeld Google, Pinterest of Instagram.

Over de Like fase

Vervolgens wil je dat de persoon die jou nu kent, ook een connectie met je gaat voelen. Het afvangen van een e-mailadres voor een freebie kan een hele goede manier zijn om dit te doen – omdat je daarna per e-mail een relatie op kunt gaan bouwen. Maar iemand die jou actief gaat volgen op social media komt bijvoorbeeld ook in deze fase terecht. Vervolgens kun je interesse gaan creëren voor jouw specifieke product, zonder dat je echt nog iets verkoopt. Dit doe je door jezelf te laten zien, door klanten te laten zien, door kennis te delen, en door te delen over processen, ervaringen en resultaten.

Over de Trust fase

In de trust fase leert de klant jou vertrouwen. Dit vertrouwen verdien je door waarde te leveren, en de persoon dus echt iets mee te geven waar diegene iets aan heeft, nog voordat iemand investeert / koopt bij je. En dit doe je ook door nogmaals je expertise en exportstatus te benadrukken door bijvoorbeeld het delen over wie jou klanten zijn, en wat voor resultaten zij hebben gehad + wat ze over jou zeggen. Alleen de juiste / ideale klanten zullen alle drie de fases goed doorkomen, wat ervoor zorgt dat de juiste mensen bij jou kopen / investeren, en de onjuiste niet. Want ook dat is heel waardevol.

En dan, wanneer iemand je kent, een connectie met voelt én je vertrouwd, dan kun je actief verkopen. Dan kun je een aanbod doen en dan zul je zien dat verkopen een stuk makkelijk en leuker wordt dan daarvoor. Als jouw volgers jou kennen, een connectie met je voelen én je vertrouwen: dan staan ze te springen om jouw aanbod.

KNOW, LIKE & TRUST: HOE WERKT HET NU PRECIES?

Meer leren?

Wil jij dat de juiste klanten jou makkelijker gaan vinden? Wil je hogere prijzen kunnen rekenen voor hetgeen dat je doet? Of heb je iets dat je graag zou willen veranderen binnen jouw markt? Het claimen en uitdragen van je expert status is the way to go.  Ben je serieus over het bereiken van een expert status? Dan nodig ik je heel graag uit om mee te doen aan mijn gratis challenge ‘vergroot jouw expert status als ondernemer in 5 stappen’. In deze challenge help ik je verder op weg rondom dit onderwerp, aan de hand van informatie, inspiratie én praktische opdrachten. En het fijne is: je kunt de challenge volgen wanneer je maar wilt, op jouw eigen tempo.

Lees hier meer over de gratis challenge en meld je aan.

Ondernemer. Business coach. Fotograaf. Introvert. Avonturier. Yogi. Dól op eten en reizen.

Hi, ik ben Raisa: business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

Die vanuit authenticiteit willen communiceren. Die meer wilen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden. Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online masterclasses & coaching wil ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen tien jaar doorgeven, en jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

lees deze blog

Starten met Print on demand

De perfecte manier om passief inkomen te verdienen als beeldmaker. Passief inkomen. Het is een term die je vast weleens voorbij hebt zien komen als ondernemer.

lees deze blog

5 gewoontes die jouw expert status vergroten binnen jouw markt

Een expert is iemand die weet wat zij of hij doet. Iemand die kennis van zaken heeft. Iemand waar je je vertrouwd bij voelt. Iemand waarvan je zeker weet dat diegene jou kan....

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen

@raisazwart

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

raisa zwart | education

© Raisa Zwart 2021 | design by Built by Britt