“Geld is niet het belangrijkste”, “Als je je passie volgt, komt geld vanzelf”, “Geld is ingewikkeld, geld is slecht”, “Als ik maar doe wat ik leuk vind” en: “Ik weet niet zo goed hoeveel er binnenkomt en uitgaat”. Het zijn zomaar wat dingen die creatievelingen vaak eruit gooien als je ze vraagt naar financiële zaken en hun visie op geld. En eerlijk: toen ik net begon met ondernemen, kwamen ook bij mij dit soort zinnen regelmatig uit mijn mond. Ik zag de wereld waar ik vandaan kwam: de wereld van rechten en bedrijfswetenschappen; als de wereld waar geld verdiend werd, en de creatieve wereld als de plek waar mensen het over het algemeen meer naar hun zin hadden, maar… waar weinig geld binnenkwam.
Inmiddels weet ik dat het anders kan. De jaarlijkse winst van mijn bedrijf is inmiddels de €150.000 voorbij, ik heb de afgelopen 4 jaar meer dan €50.000 geïnvesteerd in ETF’s en Crypto én: mijn partner en ik hebben recent een stuk land in Costa Rica gekocht, om ons droomhuis op te gaan bouwen. Nu ik voel en zie hoeveel verschil de juiste informatie én support kunnen maken, gun ik dat jou natuurlijk ook.
PS: dit blog is ook te luisteren als podcast, via Spotify, iTunes, Youtube, of onderstaande player:
Vandaag duiken we in een onderwerp dat velen van ons liever vermijden vanuit een bepaalde onzekerheid, mindsetdrempels of flinke overweldiging, maar cruciaal is voor niet alleen de groei van onze onderneming, maar ook voor onze persoonlijke gemoedsrust: onze geldzaken. We nemen vandaag drie simpele stappen door die je helpen jouw geldzaken als creatief ondernemer op orde te krijgen, meer rust te ervaren, en strategischer door te kunnen groeien naar doelen op financieel gebied. De acties die je onderneemt op basis van deze aflevering kunnen je financiële toekomst veranderen. Ik zou dus zeggen: luister goed, wees kritisch naar je eigen situatie op dit gebied en onderneem actie waar nodig
Ik generaliseer even – maar de kans is vrij groot dat jij cijfers en geld niet heel interessant vindt. Of: je vindt het op zich interessant, maar het vaak overweldigt. Je weet niet waar je moet beginnen. Dat je sowieso veel liever bezig bent met jouw creatieve passie, je werk, je klanten. En dat snap ik. Je bent niet voor niets creatief ondernemer. Maar, heb je je ooit gerealiseerd hoeveel vrijheid, creativiteit en groei verstopt zitten achter die cijfers? Hoeveel inzicht het kan geven en hoeveel impact het kan hebben op jouw leven? Weten hoe je bedrijf ervoor staat, waar je naartoe wilt groeien, en bijvoorbeeld ook nadenken over de toekomst kan heel veel voldoening geven. Rust. Maar bijvoorbeeld ook motivatie om bepaalde keuzes te maken die je spannend vindt, en om meer voor elkaar te krijgen dan je dacht dat mogelijk was. Jouw creatieve passie gecombineerd met een bepaalde mate van financiële intelligentie is een onverslaanbare combinatie. En het fundament daarvan is te bouwen in 3 eenvoudige, maar krachtige stappen. Ik neem je er graag in mee:
Stap 1: Creëer overzicht
Een simpele, logische eerste stap die we denk ik maar wat te vaak overslaan. Het creëren van overzicht, en dus een besef van waar je staat, kan namelijk best confronterend zijn. Oncomfortabel. Maar wel heel erg nodig. Nodig voor rust in je hoofd – zodat je niet bang hoeft te zijn voor bijvoorbeeld een onverwachte belastingaanslag. Dat je weet hoe lang je je eigen salaris nog kunt betalen (dus voor hoeveel maanden je salaris hebt). Maar ook op strategisch gebied heel waardevol, bijvoorbeeld dat als je een grotere investering wilt doen, dat je weet of je het geld ervoor hebt. Of dat je in kunt zien hoeveel meer je moet omzetten om je salaris te betalen, of investeringen te doen.
Mijn favoriete manier van overzicht creëren wordt besproken in het boek Profit First – die ik sowieso zou aanraden aan elke ondernemer. Verplichte kost wat mij betreft. Ik wil je dus ook vooral verwijzen naar dat boek, in plaats van opnieuw het wiel uit te vinden.
Maar wat je in ieder geval wilt doen om overzicht in je geldzaken te hebben, is:
- Scheid je persoonlijke en zakelijke financiën. Dat betekent dat je minimaal één aparte rekening voor je onderneming wilt hebben en geen persoonlijke aankopen doet met zakelijk geld en andersom.
- Betaal jezelf een salaris. Het liefst een vast bedrag, wat mij betreft. Zelfs al werk je ernaast in loondienst. Zo geef je jezelf een eerlijker beeld van hoe goed je bedrijf het doet. Als je werkt maar nooit geld eruit haalt, dan zou ik dat geen gezond bedrijf noemen*.
- Zorg dat je weet hoe veel geld er binnenkomt en uitgaat: houd grip op jouw cashflow. Gebruik bijvoorbeeld Moneybird of Paperdork, en / of een boekhouder die je hierbij helpt. Zorg echter dat je zo veel mogelijk in real-time overzicht hebt. Ik spreek soms ondernemers die pas nadat hun boekhouder de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting heeft gedaan, weten wat de omzet, kosten en winst zijn van hun bedrijf. Probleem hierbij is ,is dat je dan veel te lang moet wachten op die cijfers, en dat er een enorme vertraging op de lijn zit, en jij dus pas veel later actie kan ondernemen dan wanneer zelf een goed overzicht hebt. De makkelijkste manier voor dit alles is eigenlijk die Profit First-methode die ik al noemde. Dat is een methode waarbij je uitrekent hoeveel procent van je omzet gaat naar jouw salaris, jouw kosten, maar ook de belastingdienst. En: waarmee je ook eventueel een winstuitkering systeem kunt opzetten vanuit je bedrijf, zodat je jezelf naast je vaste salaris kunt belonen op basis van resultaat.
*Nuance: in het begin is het echt oké om wat je verdient weer te investeren, maar ik zou jezelf zo snel mogelijk aanleren salaris uit te betalen, en niet zomaar wat geld te pakken wanneer nodig.
Stap 2: Werk met een Omzetdoel, Winstdoel en Verkoopplanning. Oftewel: doelen stellen op financieel gebied.
Nu we een helder overzicht hebben van waar we staan, is het tijd om te kijken naar waar we naartoe willen. Dit brengt ons bij onze tweede stap: het stellen van doelen en het maken van een plan. Het gaat hier niet alleen om cijfers; het gaat om het realiseren van je dromen en het verwezenlijken van jouw bedrijf zoals jij het wilt leiden. Ik hoop dat je hiermee ook gaat voelen hoe inspirerend en leuk het kan zijn om met geldzaken bezig te zijn. Dus, hoe zetten we jouw wensen en dromen om in doelstellingen? Daar gaan we naar kijken.
Er zijn 3 belangrijke soorten doelen / of manieren van doelen stellen, die ik je hierbij mee wil geven. We nemen ze even door.
Omzetdoel
Dit is het totaalbedrag dat je hoopt te verdienen in een bepaalde periode. Ik wil je motiveren om dit niet zomaar alleen als een getal of iets egoïstisch te zien; het is een reflectie van de waarde die je creëert, de groei die je nastreeft, en de levensstijl die je wilt onderhouden. Je wilt het liefst jezelf erin uitdagen, ook realistisch blijven. Je kunt je omzetdoel berekenen vanuit de Profit First-methode, waarbij je werkt vanuit jouw gewenste salaris naar de benodigde omzet daarvoor.
Mocht je nog niet met Profit First werken, of dat niet willen, kun je je omzetdoel ook berekenen, of enigszins inschatten, op basis van je vorige jaaromzetten, of simpelweg door te kijken naar hoeveel klanten je per jaar wilt aannemen, en wat de gemiddelde besteding is. Je mist dan nog wel het deel rondom precies weten wat je jezelf kunt uitbetalen. Met alleen het omzetdoel ben je er trouwens nog niet. Om de financiële doelen compleet te maken, kun je het beste ook werken met een winstdoel, en een verkoopplanning.
Winstdoel
Terwijl je omzet je vertelt hoeveel geld er binnenkomt, vertelt je winstdoel je hoeveel van dat geld daadwerkelijk overblijft, nadat alle kosten zijn betaald. Even voor de duidelijkheid, we hebben het hier over boekhoudkundige winst, wat als je een eenmanszaak hebt, je bruto salaris is. Daar moet vervolgens dus nog wel salaris over betaald worden. Dit is iets anders dan de Profit First-winstuitkering. Je hoeft overigens niet deze hele winst aan jezelf uit te betalen als salaris. Je kunt natuurlijk ook een deel ervan binnen je bedrijf houden als buffer.
Verkoopplanning
Met duidelijke omzet- en winstdoelen is het tijd voor je verkoopplanning, dit kun je zien als je jaarlijkse routekaart voor wat en wanneer je verkoopt en de verkoopstrategie. Voor sommigen is dit eenvoudig. Een wedding planner plant bijvoorbeeld hoeveel klanten ze wil aannemen en voert extra marketing uit tijdens piekperiodes. Voor anderen, zoals ik met een gevarieerd aanbod van fotografie, coaching en online trainingen, is het complexer. Het vereist nadenken over de beste lancering tijden en het aantal verkopen per dienst. Deze planning moet overeenkomen met de gewenste werkdruk en financiële doelen. Zo plan ik bijvoorbeeld verkoopdoelen voor workshops en pas mijn marketingactiviteiten dienovereenkomstig aan.
Het belangrijkste is actie ondernemen, leren van ervaringen en flexibel blijven. Begin met stappen die nu relevant zijn, zonder overweldigd te raken door te veel tegelijk te willen. Dit zorgt voor groei en voorkomt stagnatie.
Stap 3: Denk na over de toekomst
Na het creëren van een goed financieel overzicht en het stellen van doelgerichte plannen, is het tijd om onze blik naar de toekomst te richten. Stap drie gaat over het voorbereiden op wat (eventueel) komen gaat, oftewel: na te denken over onze toekomst als creatief ondernemer. Ook hier kun je overigens weer simpel beginnen, en steeds verder uitbouwen aan de hand van waar je staat met je bedrijf, en in je leven. Ook hierbij wil ik 3 focus punten met je delen:
Buffer
Ik noemde al eerder dat je niet alle boekhoudkundige winst uit je bedrijf hoeft te halen, maar het er ook deels in kunt laten zitten. In eerste instantie kun je simpelweg proberen om steeds wat meer geld op de rekening te hebben staan, maar al snel is het waardevol om potjes te creëren, iets dat de basis vormt van Profit First, maar je ook op je eigen manier kunt doen. Zo wil je sowieso belasting aan de kant zetten, zowel btw als inkomstenbelasting. Maar kun je ook zorgen voor een buffer voor kosten en investeringen én: kun je een salarisbuffer aanleggen. Zelf probeer ik ten alle tijde zo’n 3 maanden salaris te hebben.
Arbeidsongeschiktheid
In loondienst krijg je twee jaar doorbetaald, maar als ondernemer moet je zelf voor een vangnet zorgen. Traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) zijn vaak duur, waardoor veel ondernemers zonder zitten. Alternatieven zoals SharePeople, een soort online broodfonds, bieden een goedkopere oplossing door ondernemers elkaar te laten verzekeren. Mijn eigen doel is uiteindelijk genoeg vermogen en passieve inkomsten te genereren om onafhankelijk van verzekeringen dit risico af te dekken. Of je nu actie moet ondernemen hangt af van je situatie. Het is raadzaam om je mogelijkheden te overwegen en zo nodig een financieel adviseur te raadplegen.
Vermogen- / pensioenopbouw als creatief ondernemer
Het plannen van je pensioen ligt in je eigen handen, en het is belangrijk een pad te kiezen dat bij je past. Mijn eigen benadering wijkt af van traditionele methodes zoals pensioenfondsen; ik prefereer directe controle over mijn investeringen om flexibiliteit en hoger rendement te behouden. Eerder spaarde ik voor mijn pensioen bij Bright Pensioen maar inmiddels weet ik zelf meer over vermogensopbouw en zie ik in dat Bright Pensioen voor mij niet de beste optie is i.vm. relatief hoge kosten. Ik pleit er inmiddels dan ook voor om eigen verantwoordelijkheid te pakken over je pensioen, en níet uit te besteden. En ja: dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat je moet leren bellen. Maar: dat hoeft niet zo moeilijk te zijn als je denkt.
Er zijn verschillende manieren om meer te leren over vermogensopbouw, zoals zelfstudie door boeken en podcasts of door het volgen van workshops en cursussen. Voor degenen die meer begeleiding zoeken, zijn er opties zoals mijn FIRE-workshop voor creatieve ondernemers of het inschakelen van experts voor persoonlijk advies. Het belangrijkste is om een manier van leren te kiezen die aansluit bij jouw voorkeuren en budget.
En nu?
We zijn dit blog begonnen met de eerste belangrijkste stap: het creëren van een financieel overzicht. Je weet nu hoe belangrijk het is om een duidelijk beeld te hebben van waar je financieel staat, zodat je met vertrouwen en helderheid je creatieve onderneming kunt leiden. Vervolgens hebben we gekeken naar de verschillende doelen die je kunt stellen, zoals een omzet- en winstdoelen, en het belang van een doordachte verkoopplanning zodat je die doelen ook echt kunt gaan behalen.
Tot slot hebben we vooruit gekeken en nagedacht over de toekomst. We hebben het belang besproken van het voorbereiden op onvoorziene omstandigheden met arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en het strategisch opbouwen van vermogen voor financiële vrijheid en onafhankelijkheid.
Als je deze 3 stappen uitvoert, op jouw manier, maar daar ook kritisch naar blijft kijken en kiest voor groei, weet ik zeker dat je steeds meer grip krijgt op je geldzaken, en dat je snel zult leren dat er veel meer mogelijk is dan dat je van tevoren dacht. Dat is voor mij de allerbelangrijkste les die ik de afgelopen jaren heb gehaald door mezelf te verdiepen in deze wereld. Ik wens je enorm veel succes en hopelijk ook een beetje plezier, bij het op orde brengen van je geldzaken als creatief ondernemer.
x