raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

5 manieren om geld te verdienen met reisfotografie

Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Foto’s maken op reis doen veel van ons met liefde. De fotoseries geven ons een fysieke herinneringen van de plekken die we bezochten, culturen die we ervaarden, de mensen die we ontmoetten en hoe we ons voelden op dat moment op die ene fijne plek. Als je een beetje zoals mij bent heb je harde schijven vol beelden.

Maar wist je dat je als fotograaf geld kunt verdienen met je reisfotografie? Zelf haal ik al een aantal jaar een groeiend inkomen uit mijn reisbeelden, voornamelijk door de verkoop van mijn beelden via Print on Demand platformen. 

In dit blog deel ik met jou vijf manieren om geld te verdienen met je reisfotografie.

 

1. Werken voor (reis)magazines

Magazines zijn met name op zoek naar reisfoto’s met een goed verhaal. Soms huren ze fotografen in om foto’s te maken voor bij hun items, maar meestal gaat het andersom. Als freelancer kun jij je foto’s en verhaal aanbieden aan een redactie en zij beoordelen dan of jouw verhaal en foto’s voor hen te gebruiken zijn.

Er zijn veel natuur- en reisfotografen die op deze manier een deel van hun inkomsten verdienen, en ik zeg met opzet een deel: er is veel concurrentie in deze markt. Om op te vallen is het belangrijk dat je uniek werk maakt, werk dat écht bij jou past. Mijn motto is: waar een wil is, is een weg. Creëer dus een mooi portfolio en stuur deze op naar verschillende magazines, en wie weet nemen ze jou wel aan! Zorg er wel voor dat je goed op de hoogte bent van de indieningsvereisten en weet welk magazine bij jouw werk aansluit. En heel belangrijk: leer jezelf te verkopen!

In het pitchen bij redacties kan veel werk en dus veel tijd gaan zitten. Veel fotografen kiezen er daarom voor om naast deze vorm van inkomsten ook te tijd te steken in een vorm van passief inkomen, bijvoorbeeld stockfotografie.

Geld verdienen met reisfotografie | tips en uitleg | Raisa Zwart Educatie

2. Stockfotografie

Stockfotografie is het online verkopen van een licentie om jouw foto’s voor bepaalde doeleinden te mogen gebruiken. Dit kan ingewikkeld klinken, maar na een beetje research is het eigenlijk best simpel.

Er zijn een heleboel verschillende stockfotografie websites waarop jij je als fotograaf kan aanmelden. Een paar bekende en higher class agency’s zijn bijvoorbeeld Photocase en Getty Images. Grote bedrijven kopen op deze websites een licentie om jouw beelden te gebruiken in bijvoorbeeld reisgidsen, reisblogs, kranten en andere media.

We hebben het hierbij over de Big stock industrie. De meeste big stock agency’s zijn rights managed, wat betekent dat het bedrijf met de klant onderhandelt over de rechten en prijzen die voor jouw foto gelden. Zo’n foto kan op deze manier best veel opleveren. Hier zitten echter ook nadelen aan: omdat de big stock wat exclusiever en duurder is, zal er minder worden verkocht. Wel levert deze verkoop meer op, maar een deel hiervan gaat weer naar de website zelf. Zij doen dan ook het grootste deel van het werk voor jou.

Een andere versie is de micro-stock industrie. Deze naam kan een beetje misleidend zijn, want kleinschaliger is deze vorm van stockfotografie zeker niet. Een aantal bekende micro-stock websites zijn bijvoorbeeld Shutterstock en Adobestock. Op microstock websites worden dagelijks veel meer foto’s verkocht, maar voor een veel lagere prijs, waar je als fotograaf niet veel van terug ziet. Toch kan het zijn dat je hier meer winst boekt dan via de big stock, zolang jouw foto’s goed verkopen.

Ook in de stockfotografie is veel concurrentie voor reisfotografen, vooral in landschapsfoto’s. Als fotograaf zou je jezelf hierin kunnen onderscheiden door er bijvoorbeeld eens een model bij op de foto te zetten. Dit model dient dan wel een overeenkomst te tekenen zodat de foto’s gebruikt mogen worden voor commerciële doeleinden. Zorg dat jouw bedrijf een unieke positie krijgt in de markt en dat je goed vindbaar bent, dan wordt jouw harde werk -misschien wat langzaam- maar zeker beloond!

 

3. Print on Demand

Dit is absoluut mijn favoriete manier om geld te verdienen met je reisfotografie. En naar mijn ervaring een van de manieren die in niet al te lange tijd al best een fijn bedrag op kan leveren. Zoals je misschien al een keer voorbij hebt zien komen op mijn Instagram of hier op de blog, ben ik zelf actief op verschillende Print on Demand platformen, waar ik mijn mooiste reisfoto’s heb geüpload. Via verschillende websites kunnen mensen van over bijna de hele wereld mijn foto’s kopen als fine-art print of poster en deze thuis aan de muur hangen. Het fijnste hieraan is dat Print on Demand je heel veel werk uit handen neemt. De productie, verzending, klantenservice en een deel van de marketing, dat ligt allemaal bij hen. Zo heb jij als fotograaf meer tijd voor het creëren van nog meer mooie reisfoto’s.

Geld verdienen met reisfotografie via Print on Demand

Geld verdienen met reisfotografie via Print on Demand

Ben je benieuwd geworden hoe je door middel van Print on Demand geld kunt verdienen met jouw reisfotografie? En wil je graag horen wat mijn strategie is? Dan heb ik een hele toffe en waardevolle masterclass voor je klaarstaan: 3,5 uur aan beeldmateriaal waarin ik je álles vertel dat je moet weten om succesvol te verkopen op Print on Demand platformen. Bovendien krijg je ook de mogelijkheid om mij vragen te stellen en heb je levenslang toegang tot al het materiaal.

Meer weten? Check deze pagina.

 

4. Social media

The place to be voor alle creatieve ondernemers en zeker ook voor reisfotografen.Instagram is de populairste manier om jezelf en je werk te laten zien en er zijn ontelbaar veel marketingmogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je hele portfolio op Instagram te zetten, maar een andere manier is om de mooiste foto te posten en in deze post te verwijzen naar de blog op je website. Of zelfs naar jouw account op Print on Demand met een affiliate link.

Creëer interactie, post regelmatig en werk consistent. Niet alleen op je eigen account, maar ook via anderen. Zoek bijvoorbeeld eens contacten op binnen de reisfotografie niche en organiseer een (gesponsorde) samenwerking met influencers, een bedrijf of een bekend merk. Social media kan dus een platform zijn om te verwijzen naar andere platformen waar je geld verdient met je reisfotografie. Je verdient dan indirect geld door social media. Direct geld verdienen met social media zit ‘m in de gesponsorde samenwerkingen.

 

5. Kennis doorgeven

Als reisfotograaf ben je waarschijnlijk vaak onderweg. Het is fijn dat zelfs wanneer je niet actief kunt werken aan je inkomen, er andere manieren zijn om geld te verdienen. De laatste manier die ik je wil meegeven is het doorgeven van kennis. Deze vorm van geld verdienen kan zowel passief als actief zijn, of een mix ervan.

Een andere vorm van kennis delen is via e-learning. Waarin je jouw kennis en ervaring omzet naar masterclasses / online trainingen en die vervolgens verkoopt aan jouw doelgroep.

 

Dat waren ze: de vijf manieren om geld te verdienen met je reisfotografie die ik aan je wil meegeven. Geld verdienen als reisfotograaf kan uitdagend zijn maar er zijn enorm veel mogelijkheden en ik geloof dat je er zeker je geld mee kunt verdienen, mits je jezelf sterk in de markt zet en creatief omgaat met je verdienmodel.

Als je meer wilt weten over geld verdienen met je reisfotografie door middel van Print on demand kun je hier mijn masterclass daarover bekijken. Of eerst starten met de gratis training rondom dit onderwerp.

 

 

 

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen & leven op hun eigen voorwaarden.

Mijn ondernemersreis begon toen ik mijn rechtenstudie vaarwel zei en me volledig stortte op mijn passie voor fotografie. Het veranderde alles. Ik groeide uit tot succesvol ondernemer in de trouwbranche, startte & verkocht een grote ondernemerscommunity, werd locatie-onafhankelijk en verloor mijn hart aan Costa Rica dat inmiddels officieel mijn 2e thuis is. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
dertien jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

Lees mijn verhaal

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen