raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

De kracht van nee zeggen (en hoe je hier beter in wordt)

De kracht van nee zeggen | Raisa Zwart Educatie
Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Zeg je soms ‘ja’ wanneer je ‘nee’ zou moeten zeggen? Dan kan het zomaar eens zijn dat je het té druk hebt. Dat je soms niet voor de juiste klanten werkt, en: dat je jezelf niet op nummer 1 zet. Dit blog is geschreven aan de hand van de podcast-aflevering waarin ik bespreek waarom veel ondernemers het zo moeilijk vinden om nee te zeggen. Daarnaast geef ik natuurlijk tips om je hierbij te helpen! ⁠

Niet vaak genoeg nee zeggen is een veelvoorkomend probleem bij ondernemers. Je zegt ja tegen iets waarop je nee zou moeten zeggen. Deep down denk ik dat je het altijd wel voelt wat je moet doen, maar het is lang niet altijd makkelijk om dan ook écht nee te zeggen. En als je niet vaak genoeg nee zegt, kun je jezelf tekortdoen.

Een harde les

Ik heb hier zelf ook veel mee geworsteld. Toen ik startte met ondernemen zei ik ja tegen alles. En in een bepaald opzicht brengt dat je heel ver, maar soms ook totaal niet. Het zorgde ervoor dat ik regelmatig tegen mijn eigen grenzen aanliep. In 2017 of 2018 kwam ik op een punt waarop ik een beetje bang werd door hoe ik me voelde. Dat uitte zich in paniek die ik voelde als ik onderweg was naar fotografie-opdrachten. Ik kreeg die wel weer onder controle, maar ik voelde echt dat ik wilde omdraaien naar huis. Dat was voor mij een teken dat er iets niet goed zat. Ik was te veel van mezelf aan anderen aan het geven, in plaats dat ik goed voor mezelf zorgde.

Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik het uiteindelijk heb geleerd om vaker nee te zeggen. Als je een beetje op mij lijkt, zal je waarschijnlijk soms ook tegen die grenzen aan moeten lopen om ervan te leren. Maar het is belangrijk dat je niet té lang neemt om die les te leren. Want als je te lang niet goed voor jezelf zorgt en te veel ja blijft zeggen, dan kun je je net als ik zo gaan voelen. Het brengt je niet vooruit en het is belangrijk om er betere keuzes over te maken.

Waarom we toch ja zeggen

Dus vaker nee zeggen is belangrijker. Maar waarom zeggen we dan toch vaak ja terwijl we nee moeten zeggen? Ik denk dat dat aan een aantal dingen kan liggen. Je kunt de angst voelen om geld te kort te komen. Of je hebt het gevoel dat je klantenstroom op een bepaald moment ophoudt, waardoor je zolang het kant iedere aanvraag aanneemt. Het kan ook zijn dat je je vereerd voelt dat mensen bij jou kopen of dat je mensen oprecht heel graag wil helpen. Daarnaast is het ook mogelijk dat je simpelweg graag de ervaring op wil doen en dat dat je reden is om overal ja tegen te zeggen. Waarschijnlijk is het een mix van deze dingen die ervoor zorgen dat je niet vaak genoeg nee zegt.

Zorgen voor jezelf

Als je je hierin herkent, is het belangrijk om je te beseffen dat als jij niet goed voor jezelf zorgt, je niet voor anderen kan zorgen. Want je kunt niet meer teruggeven als je niet goed voor jezelf zorgt. Hoe sneller jij beseft dat jij de belangrijkste persoon bent binnen jouw leven, hoe meer je die zelfliefde op kan brengen en hoe meer je kan geven aan anderen. Dat betekent voor mij onder andere dat ik regelmatig vrije tijd in mijn agenda inplan.

Financiën op orde

Daarnaast wil je je financiën op orde hebben. Je wilt weten wat je moet verdienen om jouw salaris te betalen. Ik doe dat aan de hand van de Profit First methode. Dat is een hele fijne manier om te weten wat er binnen moet komen. Als je weet dat er genoeg binnenkomt, kun je ook makkelijker nee zeggen. Maar als jij niet weet wat er binnen moet komen, loop je tegen een angst aan dat er nooit genoeg binnen gaat komen. Je kent je grenzen niet.

De kracht van nee zeggen | Raisa Zwart Educatie

De kracht van nee zeggen

Als je die dingen al hebt geprobeerd en je hebt die kaders al, maar het blijft moeilijk. Dan is er opdracht die je hierbij kan helpen.

Je kunt een set motivatiepunten doorlopen wanneer je ja wil zeggen op iets waar je nee tegen zou moeten zeggen. Bijvoorbeeld: je neemt maar twintig klanten aan de de eenentwintigste klant staat voor de deur. Soms kan het antwoord alsnog ja zijn, maar doorloop die motivatiepunten voordat je dat doet als je twijfelt of voelt dat je misschien nee moet zeggen.

Het is als het ware een buffer voordat je gelijk ja zegt. Je neemt de tijd om je keuze te maken. Dit zijn een aantal algemene regels die als motivatiepunt zouden kunnen gelden:

  1. Als ik nu nee zeg, zeg ik ja tegen mezelf en tegen klanten die ik al heb aangenomen en die hun vertrouwen aan mij hebben gegeven.
  2. Een ja klinkt nu misschien klein, maar de gevolgen zijn waarschijnlijk groot. Denk daar eens goed overna.
  3. Ik moet hierdoor waarschijnlijk op andere vlakken inleveren. Op welk vlak ga je inleveren als jij nu ja zegt. Wat is de prijs die jij gaat betalen voor het ja zeggen.
  4. De juiste klant komt echt wel weer op mijn pad en het houdt niet ineens op.
  5. Ik wil alles wat ik doe goed doen en niet half. Als ik ja zeg tegen dit, ga ik aan iets anders geen honderd procent kunnen geven.
  6. Ik saboteer mezelf als ik ja zeg. Want ik ben de belangrijkste persoon in mijn bedrijf. Als ik ja zeg, betekent dat dat ik minder ruimte ga hebben om te groeien. 

Stilstaan

De opdracht die ik je dus mee wil geven als je moeite hebt met nee zeggen, dan zou je voor jezelf zo’n lijstje kunnen maken. Telkens als je twijfelt of voelt dat je misschien nee zou moeten zeggen, pak je de lijst erbij. En dat betekent niet dat er altijd een nee uitkomt. Misschien loop je het door en kom je tot de conclusie dat je ermee kunt leven omdat je het ervoor over hebt. Maar het zorgt ervoor dat je stilstaat bij je keuze. Als je bijvoorbeeld vaak ja zegt en het gevolg is dat het ten koste gaat van je gezin, kan dit ook een punt in het lijstje zijn. Je herinnert jezelf aan hoe dit voelde voor jou. Op die lijst kunnen dus zowel positieve als negatieve punten staan, in de vorm van pijnpunten en behoeften. 

Blijven leren

Zelf onderneem ik al een hele tijd, maar ook ik maak niet altijd de juiste keuzes. Soms maak ik meerdere keren dezelfde fouten. Dit hoort er ook bij en af en toe moet je eraan herinnerd worden wat je niet fijn vindt. Zo zal je in elke fase van het ondernemen tegen nieuwe leerpunten aanlopen. Maar straf jezelf niet als je hierin een foute keuze maakt en toch een keer te vaak ja zegt. We mogen leren van onze fouten waardoor we steeds beter kunnen ondernemen vanuit wat wij willen en belangrijk vinden. Als je meer wil leren over grenzen aangeven, productiviteit en de kracht van nee zeggen, bekijk dan mijn masterclass strategisch plannen. Die sluit heel goed aan bij dit onderwerp. Voor deze masterclass loopt ook een speciale aanbieding voor de luisteraars van de podcast. Dus wil je de masterclass volgen én een fijne korting krijgen? Hieronder staan de links naar de podcast-aflevering van dit blog.

Luister de bijbehorende podcast over de kracht van nee zeggen op iTunes of Spotify.

Wil jij meer inspiratie en tips om te gaan creëren en ondernemen vanuit zelfvertrouwen, strategie en vrijheid?
Volg mij op Instagram @raisazwart

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen vanuit authenticiteit & vrijheid

Ik ben er voor de ondernemers die willen communiceren vanuit authenticiteit.
Die meer willen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden.
Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun
voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
twaalf jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen