raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

In 4 stappen naar een minimalistische marketingstrategie

Minimalistische marketing strategie | Raisa Zwart Educatie
Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Marketing. De een wordt er blij van, de ander vindt het een heel ‘ding’. We ervaren allemaal denk ik wel eens een overweldigend gevoel rondom marketing door alles wat erbij komt kijken. Dit blog is geschreven aan de hand van de podcast-aflevering waarin ik je in vier stappen meeneem naar een minimalistische marketingstrategie. Zodat je gefocust aan je marketing kunt werken en daarbij meer resultaat ziet.

Als creatieve ondernemer ben je waarschijnlijk je passie achterna gegaan en heb je het ondernemerschap er een beetje bij gekregen. Marketing is een vakgebied waarin we kunnen leren en ontwikkelen. Het is niet iets wat vanzelf gaat. En als je je overweldigd voelt door marketing, weet je dat er veel mogelijkheden zijn in marketing die ook snel veranderen. Je hoort van verschillende mensen dat je een bepaalde strategie zou moeten hebben die werkt waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je heel veel moet om succes te kunnen behalen. Maar daardoor kun je soms kwijt raken wat voor jou werkt. Want als iets voor een ander werkt, betekent dat niet dat jij hetzelfde moet doen.

In dit blog wil ik je tools geven zodat je betere keuzes kunt maken op het gebied van online marketing. Zodat je keuzes durft te maken en het overweldigende gevoel minder wordt. En als je marketing juist heel leuk vindt, kan het je helpen om niet té veel in een keer op te pakken. Ik wil je meegeven hoe je in je marketing kunt minimaliseren.

Doe wat werkt

Het eerste advies dat ik voor je heb is double down on what works. Het is heel verleidelijk om telkens maar op zoek te zijn naar iets nieuws. In marketing doen we dat ook snel. Hetgeen wat we nu al hebben, waarderen we niet voldoende. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw Instagram account best goed loopt en dat je klanten daar vandaan komen. Je post bijvoorbeeld twee keer per week en je maakt wat stories, maar je bent nog niet heel consistent. Dan is het vaak verleidelijk om te denken dat je energie moet stoppen in een ander kanaal om meer klanten te krijgen. En dit is niet altijd slim. Wat je zou die energie ook in jouw Instagram account kunnen stoppen. Als je daar twee keer zoveel tijd in stopt, kan het zomaar zijn dat er ook twee keer zoveel klanten komen. 

Optimaliseren

Waarom zou je op zoek gaan naar iets nieuws als je al iets in handen hebt wat werkt en wat je kunt optimaliseren? Waarschijnlijk kost dit je minder moeite en gaat het sneller dan wanneer je met een nieuw platform begint. Dus met double down on what works bedoel ik dat je beter twee keer zoveel tijd in iets kunt stoppen wat al werkt om te optimaliseren, dan dat je je aandacht over twee dingen gaat verdelen. En natuurlijk is er niets mis met het onderhouden van verschillende kanalen. Maar het is belangrijk dat je verschillende marketingtechnieken en -kanalen wel de nodige aandacht kunt geven en dat lukt vaak niet. Kijk echt naar wat werkt en houd wat je nu hebt staan vast.

Vervolgens is het fijn om een blauwdruk te hebben waarin je je marketingstrategie kunt indelen. Daarom heb ik een checklist voor je gemaakt om een minimalistische marketingstrategie te creëren. Aan de hand van de checklist kun je gaan kijken naar hoe het ervoor staat met jouw marketingstrategie. 

Stap 1 – Een sterk aanbod met een sterk verhaal

Je bent ergens heel goed in, maar soms ontbreekt een sterk aanbod en een sterk verhaal. De markt waarin jij werkt kan misschien verzadigd voelen, maar ik geloof dat er voor mensen met een sterk aanbod en een sterk verhaal een plek is. Een sterk aanbod waar je op een goede manier over communiceert met een verhaal -bijvoorbeeld jouw persoonlijke verhaal of het verhaal achter een product- zijn heel belangrijk. Onthoud dat je aanbod en je verhaal met jou mee mogen groeien. Maar het is wel belangrijk om hierover na te denken. Ik heb hierover de training Ondernemen Vanuit Authenticiteit gemaakt waarin je gaat leren om hieraan te werken.

Stap 2 – Evergreen content 

Zoek een kanaal waarop je waardevolle content kunt delen die evergreen -tijdloos- is. Een kanaal waar mensen meer kunnen leren, waar ze jou kunnen leren kennen en waar ze meer content van jou kunnen zien. Dit kan bijvoorbeeld een podcast, blog of een Youtube kanaal zijn. Stel je voor dat jij iets ziet van een merk of ondernemer. Je gaan dan misschien de website bekijken, maar je wil ook graag iets meer zien voordat je iets gaat kopen. Het is dan fijn als er een manier is om kennis te maken met een persoon. In die evergreen content kun je ontdekken of het bedrijf of de persoon bij je past. Het is heel waardevol omdat deze content lang mee gaat. Het is tijdloos en het blijft een langere tijd relevant.

Stap 3 – Je zichtbaarheid vergroten

Stel dat je een sterk aanbod, een sterk verhaal en bijvoorbeeld een podcast hebt. Je wil daar ook mensen naartoe krijgen, anders heeft het geen zin. Je wil er mensen mee bereiken. Daarom is het belangrijk om een kanaal te hebben waarmee je je bereik vergroot. Ook hierin geldt: je hoeft echt niet op elk platform actief te zijn. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld graag Instagram. In de ideale situatie heb je op ieder platform een goedlopend bereik, maar in de werkelijkheid kost dit veel tijd en energie. En vaak is het ook niet nodig om voldoende klanten te krijgen.

Stap 4 – Stuur aan op conversie

Zelfs als je content en aanbod fantastisch zijn, zul je toch ook moeten verkopen. En daarin kun je heel veel indirect marketing maken, door in je content een product te doen zoals ik hierboven bij punt één doe met mijn training. Je noemt dit product placement. Dit is een mooie manier, maar het is ook een manier die langzaam gaat. Het is daarom ook nodig om directer te verkopen. Dit doe je door bijvoorbeeld te vertellen wat het resultaat van een product is. Je kunt ook resultaten van andere klanten delen. Er zijn heel veel manieren om dit te doen en ik wil je vooral meegeven dat het belangrijk is om ook direct te verkopen.

De juiste klant bereiken

Dit is hoe je in vier stappen naar een minimalistische marketingstrategie groeit. Al deze stappen heb je nodig om een solide strategie te hebben. Dus als jij maar drie van de vier hebt, zul je wel resultaat krijgen. Maar het beste resultaat behaal je met deze vier stappen. Het kan misschien wat buiten je comfortzone voelen om met deze dingen aan de slag te gaan, maar doe het vanuit de gedachte dat er mensen zijn die jouw dienst of product nodig hebben. Er zijn zoveel mensen die van jou kunnen leren of krijgen en het is zo jammer als je deze mensen niet met jouw dienst of product kunt bereiken. Je kunt een stukje toevoegen in hun leven. Je kunt een verschil maken.

Marketing is creatief

Ik hoop dat jij dat ook zo voelt. Dat je goed bent in je vak en dat mensen daarop wachten. Marketing wordt dan ook een stuk leuker. Want je kunt in je marketing heel creatief en authentiek zijn. Zelf vind ik marketing leuk, omdat er zo veel mogelijk is. Ik kan heel creatief zijn. Zie marketing dus niet als noodzakelijk kwaad, maar ga aan de hand van de tips die ik je hierboven geef aan de slag en gebruik je creativiteit. Ga kijken hoe je het kunt invullen op een manier die bij jou past en die je vol kunt houden, zodat je consistent kan zijn. Je gaat een gevoel van vertrouwen bij de juiste klanten opwekken. Als je deze stappen gaat volgen, kan het niet anders dan dat de juiste klanten super blij met jou zijn en zonder twijfel een dienst of product bij jou afnemen.

Luister de bijbehorende podcast over hoe je in 4 stappen naar een minimalistische marketingstrategie groeit op iTunes,  Spotify of Youtube.

Wil jij meer inspiratie en tips om te gaan creëren en ondernemen vanuit zelfvertrouwen, strategie en vrijheid?
Volg mij op Instagram @raisazwart

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen vanuit authenticiteit & vrijheid

Ik ben er voor de ondernemers die willen communiceren vanuit authenticiteit.
Die meer willen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden.
Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun
voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
twaalf jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen