raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

Omgaan met angst en twijfel als creatieveling

Omgaan met angst en twijfel als creatieveling | Raisa Zwart Educatie
Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Creativiteit is onlosmakelijk verbonden met angst en twijfel. En het is heel belangrijk om dit te accepteren als creatieveling. Want als je op de juiste manier kunt omgaan met angst en twijfel als creatieveling, kun je verder groeien. Maar hoe doe je dit? In dit blog deel ik mijn tips aan de hand van het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert en ik vertel je mijn ervaring hierin. Dit blog is geschreven aan de hand van de podcast-aflevering over omgaan met angst en twijfel als creatieveling.

Big Magic van Elizabeth Gilbert is een heel belangrijk boek voor mij. Het gaat namelijk over hoe je omgaat met valkuilen die je tegenkomt als creatieveling. In een eerder opgenomen podcast deel ik vijf inzichten uit dit boek die voor mij een verschil maken. Aan de hand van die podcast kreeg ik een vraag van iemand over het onderwerp van dit blog. Het inzicht luidt dat creativiteit onlosmakelijk verbonden is met angst. En dat je dus moet kunnen omgaan met angst en twijfel als creatieveling. Daarom deel ik graag met je hoe ik hiermee omga.

De angst accepteren

Kwetsbaar zijn en dingen delen die dichtbij je hart liggen. Het kan een sociaal risico veroorzaken. “Wat als mensen het veroordelen of niet begrijpen?” Dat zijn gedachten die kunnen opspelen. Dus als jij voor een situatie staat waar het resultaat of de uitkomst onzeker is, grijpt angst in. Je krijgt gedachten als ‘kan ik dit wel, wat als er geen klanten meer komen?’ Des te minder jij je verzet tegen die angst, des te minder gaat de angst tegen je vechten. Het zou je niet moeten beperken. Je mag het accepteren. Want het hoort nu eenmaal bij creatief leven en bij buiten je comfortzone leven. Samengevat: je mag de angst omarmen.

Angst kan je tegenhouden

Die angst ervaarde ik bijvoorbeeld in zichtbaarheid. Ik vond het een paar jaar geleden al spannend om een voice bericht in te spreken. Het idee dat ik ooit zou praten op camera waren allemaal dingen uit mijn nachtmerries. Maar wat kun je doen op het moment dat die angst je lamlegt? Want die angst mag er zijn, maar er zijn ook situaties waarin het je echt tegenhoudt om stappen vooruit te zetten. Onder de quote staan er aantal inzichten die mij hierin hebben geholpen.

 

1 – Het doel is belangrijker dan mijn eigen onzekerheid

Stel jij hebt de angst om zichtbaar te zijn. Of je vind het ontzettend spannend iedere keer dat je een kennismakingsgesprek hebt. Het helpt mij dan heel erg als ik nadenk over wat het doet als ik het wél doe. Wat het betekent voor de ander. Bijvoorbeeld als ik ergens op een podium ga staan. Dan bedenk ik me hoe belangrijk ik het vind om hierover te vertellen. Ik weet dat ik iemand ermee kan helpen. Mijn eigen angst is dan minder belangrijk dan het helpen van iemand anders. Dus vraag je af: “Wat gebeurt er als ik dit wel doet en wat kan dit voor iemand betekenen?” Je zult merken dat het het waard is om uit je comfortzone te stappen. En zelfs al is het resultaat niet altijd wat je had gehoopt, je leert er altijd van.

2 – Zelfliefde

Hoe vaker jij jezelf vertelt dat het niet goed genoeg is, des te eerder jij dat ook gaat geloven. En dit kunnen we ook omdraaien: als jij vaak genoeg tegen jezelf zegt dat het wél goed is, ga je dit geloven. Soms kan het dus helpen om op zo’n moment van onzekerheid naar de feiten te kijken. Als je bijvoorbeeld een bericht van een klant krijgt die niet honderd procent tevreden is, kun je kijken waar het aan ligt. Want ligt het dan wel echt aan jou? Of waren jullie verwachtingen bijvoorbeeld niet goed met elkaar afgestemd? En als jij jezelf vaak vergelijkt met anderen op social media en je voelt je daardoor onzeker, ontvolg die persoon dan gerust als je je er telkens onzeker door voelt. Dus weet dat je mindset rondom zelfliefde heel belangrijk is en dat je dit kunt trainen.

3 – Reviews

Lees de woorden van jouw klanten en probeer in die vibe te komen als je naar een nieuwe klant gaat. Positieve woorden en complimenten kunnen we soms snel vergeten. Dus als je vaak angsten en twijfels hebt, kun je deze reviews lezen. Je kunt de reviews bijvoorbeeld in een mapje op je telefoon zetten, of je hangt ze op een bord in je kantoor. En wanneer ik dan misschien twijfel aan een product, ga ik even terug naar dit mapje op mijn telefoon. Als klanten aangeven dat ze het waardevol vinden, wie ben ik dan om te denken dat het product niet goed is? Je zou ook kunnen opschrijven waarom jouw twijfels ongegrond zijn. Deze kun je er dan bij pakken als je je onzeker voelt.

Het hoort erbij

En onthoud: als we iets voor het eerst doen, is het heel spannend. Maar als we het vaker doen, wordt het makkelijker. En natuurlijk is het zo dat wanneer je dan weer een stapje verder gaat, dat je vast en zeker nieuwe onzekerheden krijgt. Het is dan aan jou hoe je hiermee omgaat. Want zolang je stappen wil zetten en wil groeien, blijft dit erbij horen. Ik denk wel dat je onderweg als ondernemer steeds meer tools oppikt en steeds meer je mindset traint waardoor je sneller over dingen heen kunt stappen. Angst en onzekerheid horen erbij als je creatief onderneemt. Je mag het omarmen maar je mag het geen keuzes voor jou laten maken. En maak het doel belangrijker dan je eigen onzekerheid.

Luister de bijbehorende podcast over omgaan met angst en onzekerheid als creatieveling op iTunes of  Spotify.

Wil jij meer inspiratie en tips om te gaan creëren en ondernemen vanuit zelfvertrouwen, strategie en vrijheid?
Volg mij op Instagram @raisazwart

Het boek Big Magic is ook in het Nederlands uitgegeven: Big Magic – NL

Lees je liever het origineel? Die vind je hier: Big Magic – origineel

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen vanuit authenticiteit & vrijheid

Ik ben er voor de ondernemers die willen communiceren vanuit authenticiteit.
Die meer willen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden.
Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun
voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
twaalf jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen