raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Passief inkomen

Een online business opzetten? Dit zijn de tools die ik gebruik

Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Een online business opzetten, of een online onderdeel toevoegen aan je fysieke business, of business die om diensten draait: het is wat menig ondernemer op het moment bezighoudt. En terecht. Het opzetten van een sterke online business kan helpen bij het diversificeren van je verdienmodel, en het  bouwen van een onderneming die jou de vrijheid geeft om impact te maken, en tegelijkertijd een enorm vrij leven te leiden. 

Zo’n 10 jaar geleden startte ik mijn fotografie bedrijf en 6 jaar geleden kwam daar langzaam maar zeker steeds wat meer coaching en e-learning bij kijken. In dit blog deel ik met jou mijn favoriete tools die je helpen bij het opzetten en automatiseren van een online bedrijf. 

 

Voordat we beginnen nog één kleine disclaimer: je zult zien dat er best wat komt kijken bij een ge-automatiseerde, goed lopende online business. Laat je echter niet ontmoedigen door dit blog als je net begint. Het idee is: houd het op het begin zo simpel mogelijk, en werk geleidelijk toe naar meer automatisering en het gebruik van de tools. Rome wasn’t build in one day.

 

Checkout systeem Plug & Pay i.c.m. betaalprovider Mollie

 

Wanneer je business zich (gedeeltelijk) online afspeelt, en klanten online producten of diensten af moeten kunnen rekenen, heb je een betaalsysteem nodig. Ook wel een checkout systeem genoemd. Deze zijn er in alle soorten en maten, en sommigen website of leeromgeving systemen bieden ook een eigen checkout systeem. Als bedrijf met een Nederlandse / Vlaamse doelgroep wordt de keuze echter al een stuk kleiner. Veel van dit soort systemen zijn van Amerikaanse komaf, en focussen daarom vooral op creditcard betalingen. Naar mijn ervaring kunnen creditcard (en Paypal) betalingen nogal een drempel vormen voor Nederlanders en Belgen, en wil je dus eigenlijk iDEAL / Bankcontact kunnen aanbieden.

Na veel systemen te hebben geprobeerd kwam ik uit bij Plug & Pay. Plug & Pay is een betaalsysteem van Nederlandse bodem dat je kunt combineren met een van de meestgebruikte betaalproviders (dit is een soort bank die de daadwerkelijke betaaltransacties voor haar rekening neemt): Mollie. Daarnaast is Plug & Pay ontwikkelt door IMU, dat weer een grote naam is in de online marketing wereld, waardoor het flink geoptimaliseerd is voor conversie (verkopen) en er steeds meer waardevolle functionaliteiten worden toegevoegd zoals reviews in de checkout, kassakoopjes, up sells en zelfs een affiliate systeem.

Als beginnend online ondernemer kun je voor het Lite pakket gaan, maar al snel zul je over willen stappen naar premium. Ultimate is alleen nodig als je een affiliate systeem wilt aanbieden. Plug & Pay is absoluut niet het meest goedkope systeem, maar: door de conversie optimalisatie tools verdien je je abonnement echt heel snel terug. Dit is het beste checkout systeem dat je in Nederland kunt gebruiken (en misschien – dare i say it –  het beste dat ik ooit heb gezien).

 

Klik hier om Plug & Pay 14 dagen te proberen
Of klik hier om het e-book ‘de Ultieme checkout’ te downloaden

 

Online business tools | Checkoutsysteem Plug & Pay is perfect om betalingen te ontvangen

De Plug & Pay checkouts zijn van alle gemakken voorzien, én je kunt de look en feel ook nog eens aanpassen.

 

Podia en / of Huddle als leeromgeving of community

 

Als je e-learning wil gaan toepassen, oftewel: jouw kennis gaan delen in de vorm van e-books, online trainingen, masterclasses en dergelijke, heb je al snel behoefte aan een leeromgeving waar je jouw klanten in een beveiligde omgeving toegang geeft tot de content, en eventueel een community. Voor mijn online trainingen gebruik ik op dit moment Podia, en voor Storytellers (inspiratieplatform & community voor fotografen) gebruik ik Huddle.

Podia is de goedkopere van de twee, en werkt erg fijn. Het heeft een eigen betaalsysteem maar dat is dus alleen weer niet met iDEAL & Bankcontact te gebruiken. Maar: met Zapier (een automatisering-tool) kun je Plug & Pay en Podia aan elkaar ‘knopen’.

Huddle is ook weer van IMU en werkt daarom perfect samen met Plug & Pay (zonder tussenkomst van Zapier) én heeft hele mooie community functies. De tool is duurder maar kan zichzelf ook weer zeker uitbetalen doordat je minder tijd kwijt bent met automatiseringen en er weer allerlei slimmigheden in zitten waarmee je makkelijker en meer verkoopt.

 

Lees hier meer over Podia
Lees hier meer over Huddle 
Download het gratis Community building e-book van IMU

 

Een fijn website systeem zoals Showit of Squarespace

 

Deze is natuurlijk logisch maar een onmisbaar punt in dit lijstje: voor een online business heb je een sterke, converterende website nodig die aan jouw vereisten voldoet en goed te combineren is met de tools in dit lijstje. Ik kan je daarvoor Showit & Squarespace aanraden. WordPress en Wix werken natuurlijk ook prima, maar zelf vind ik Showit heel erg fijn qua vrijheid en uniekheid van de websites. Squarespace gebruik ik zelf niet, maar kun je zien als een soort middenweg tussen Showit en WordPress.

Mocht je trouwens echt een fijn all-in systeem willen hebben en íets minder voorkeuren hebben qua creatieve opmaak en vrijheid, dan kun je ook eens kijken naar Phoenix. 

 

Online business tools - Showit als website systeem

Als creatieve ondernemer is Showit voor mij hét website systeem waar ik niet meer zonder kan. Stel je voor: net zo veel creatieve vrijheid bij het maken van je website als Photoshop, en dat zonder code!

Convertkit voor effectieve e-mailmarketing

 

E-mailmarketing kan een hele efficiënte en fijne manier zijn van digitale producten verkopen. Bovendien is het onmisbaar als je wilt werken met funnels waarbij potentiële klanten bijvoorbeeld een freebie downloaden en vervolgens een aanbieding krijgen. Ik gebruik Convertkit voor:

– Het versturen van een monthly letter waarin ik telkens een persoonlijke les deel
– Voor verkoopfunnels
– Voor mijn lanceringen
– En: voor after sales. Oftewel: ik check regelmatig in met mensen die iets bij mij af hebben genomen en in sommige gevallen stuur ik ze tot een jaar na afname nog regelmatig tips en tricks. Zo lever ik vaak meer dan dat ik beloof om mensen éxtra goed van dienst te zijn.

Een van de bekendste e-mail marketing programma’s is overigens Mailchimp, dat je misschien wel kent. Deze is prima als je alleen een nieuwsbrief wil versturen en je niet zo zwaar leunt op e-mailmarketing. Maar als je meer wilt loop je al snel tegen beperkingen aan én zul je merken dat je mails snel ik je spambox belanden. Convertkit is het geld echter meer dan waard.

Klik hier om Convertkit gratis te proberen. 

 

Conversie optimalisatie tools als Fomo & deadlinefunnel

 

Hier wordt het echt nog wat specialistischer – en deze tools zijn absoluut niet een vereiste – maar kunnen je wel helpen je verkoopprocessen te optimaliseren. FOMO zorgt voor een kleine pop-up op verkooppagina’s wanneer er iets wordt gekocht. Hiermee gebruik je de kracht van social proof en wek je vertrouwen bij de potentiële koper (anderen kochten het product immers ook al). Deadlinefunnel kun je gebruiken om een persoonlijke aanbieding te doen die na een tijdje verloopt.

 

 

Bron: meadowsweetlane.com

 

Keep it simple: begin bij het begin

 

Zoals ik al eerder aangaf: ga absoluut niet direct met al deze tools aan de slag. Houd het (zeker op het begin) simpel, en ook daarna altijd zo simpel mogelijk. Begin bijvoorbeeld met je huidige website (als je die al hebt), verkoop je eerste online producten of diensten op factuurbasis, en lever bijvoorbeeld via Dropbox. Wil je meer? En professioneler? Plug & Pay + een leeromgeving is een mooie volgende stap. Daarna experimenteer en bouw je uit hoe jij dat wil. Succes met het opzetten van je online business en ontdekken van deze fijne tools!

 

PS: boeken over het opzetten en doorontwikkelen van een online business die ik je aan kan raden zijn: 4 Hour workweek van Tim Ferris, This is Marketing van Seth Godin en 100 dollar Startup van Chris Guillebeau

 

Dit blog bevat affiliate links – maar ik noem deze tools en boeken alleen omdat ik denk dat ze je ontzettend kunnen helpen! 

 

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen vanuit authenticiteit & vrijheid

Ik ben er voor de ondernemers die willen communiceren vanuit authenticiteit.
Die meer willen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden.
Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun
voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
twaalf jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen