raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

Hoe ga je als ondernemer om met copycats?

Hoe ga je als ondernemer om met copycats | Raisa Zwart educatie
Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

In een wereld waar we bewust en onbewust allerlei content tot ons nemen en beïnvloed worden door dat alles is het soms lastig te bepalen waar grenzen liggen rondom geïnspireerd zijn en kopiëren. ⁠Dit blog is geschreven aan de hand van de podcast-aflevering over copycats, waarin ik je een aantal tips geef over hoe je omgaat met copycat-gedrag en beschuldigingen. 

Inspiratie opdoen

We zien in het huidige tijdperk heel veel content voorbij komen. Alles wat we maken is geïnspireerd op dingen die we zien of meemaken. Bewust of onbewust worden we altijd geïnspireerd. Natuurlijk kunnen ideeën ook van jezelf zijn, maar je wordt altijd geïnspireerd en beïnvloed door dingen van buitenaf.

Wat er gebeurt als we op social media veel voorbij zien komen van collega’s, is dat je continu content in je opneemt. Wanneer jij vervolgens zelf content gaat maken, kan deze content beïnvloed zijn door iets wat je van een ander hebt gezien. Kun je dit voorkomen? Ik denk het niet. Ik denk wel dat je moet proberen bewust te zijn van de content die je in je opneemt. Je hebt tot een bepaalde hoogte invloed op hoeveel content je in je opneemt en welke content dat is. Jij kunt ervoor kiezen om meer in jouw eigen bubbel te kruipen en minder naar content van anderen te kijken. 

Startende ondernemers

Zeker in startfases van ondernemingen zie je vaak dat ondernemers hun werk doen zoals ze denken dat het hoort. Dus als jij illustrator bent, dan kan ik me voorstellen dat de werken die jij op het begin maakte, geïnspireerd waren op werken van anderen. Naarmate je groeit, kun je meer gaan ontwikkelen vanuit je eigen bubbel. Ik denk dat het helemaal oké is dat je wanneer je start creëert door inspiratie op te doen bij anderen -daarbij moet je natuurlijk niet kopiëren-. Uiteindelijk is het je doel om je eigen stijl te vinden.

En ja, je eigen stijl kan zich vormen doordat jij je laat inspireren door anderen in jouw vakgebied, maar je kunt je ook laten inspireren door andere vakgebieden. Ikzelf volg niet te veel fotografen, maar probeer juist een mix te houden. Omdat ik weet dat de input wat betreft content de output bepaalt.

Maar hoe ga je hiermee om als ondernemer? Hoe blijf je zelf weg van kopiëren en hoe ga je ermee om als iemand anders jou kopieert of lijkt te kopiëren? Hiervoor heb heb ik drie tips: 

1. Blijf dichtbij jezelf

Weet dat het heel belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven. Dit geldt wanneer je het idee hebt dat iemand jou kopieert, maar ook als je ervan wordt beschuldigd dat je iemand kopieert. Dit is waarom ondernemen vanuit authenticiteit zo belangrijk is. Als wij allemaal ondernemen vanuit onze authenticiteit, kan het natuurlijk alsnog voorkomen dat iemand hetzelfde doet als jij. Maar als jij weet dat het 100% vanuit jou komt en als die ander hetzelfde weet, dan komt het bij jullie beiden 100% vanuit jezelf. Dan geloof ik ook dat je het net iets anders zal doen en dat het nooit helemaal hetzelfde is en een kopie wordt. Hoe dichter jij kunt komen bij wie jij bent en wie je wilt zijn als ondernemer en hoe specifieker je daarin bent, des te kleiner de kans is dat jij gaat kopiëren of wordt gekopieerd. Dus het ondernemen vanuit authenticiteit is voor mij de basis. Het voorkomt copycat-gedrag. In ieder geval doe jij er dan alles aan om dat te voorkomen.

En wees kritisch in welke collega’s je volgt op Instagram. Als je merkt dat je bij bepaalde personen vaak in elkaars vaarwater zit en je krijgt daar een negatief gevoel van, kun je het beste wat meer afstand van elkaar nemen.

2. Ga niet direct van het slechtste uit

Dit is een menselijk ding, maar sociaal gezien gaan we snel van het slechtste uit. Hierover las ik een heel interessant boek: De Meeste Mensen Deugen. Daarin wordt dit beschreven: dat we vaak van het slechtste uitgaan in anderen, en dat we uitgaan van het beste in onszelf. Dus wanneer jij het idee hebt dat je gekopieerd wordt, dan zou ik niet meteen reageren. Misschien dat als je er wat langer over nadenkt, je erachter komt dat het niet per se 100% gekopieerd is. Probeer er objectiever naar te kijken en vraag hierin ook gerust advies van andere mensen. Neem de tijd om je reactie te vormen. Als je na die eerste reactie nog steeds het gevoel hebben dat iemand jou kopieert, dan denk ik dat het heel goed is om dat te communiceren. Dat is heel lastig, want het schiet snel in het verkeerde keelgat. Probeer dit vanuit een plek van liefde te doen.

Vanuit liefde

Wat je kunt doen is een mail schrijven vanuit liefde waarin je wel aanspreekt op het kopiëren, maar waarin je ook schrijft dat je hoopt dat de ander zijn of haar eigen pad gaat vinden. Voordat je dit doet, wil je wel echt zeker weten dat het een kopie is. Ik denk dat het op deze manier beter werkt, dan wanneer je op een negatieve manier benadert en bijvoorbeeld begint te dreigen. Blijf vertrouwen op jouw eigen authenticiteit en probeer vanuit daar te communiceren.

En besef je ook dat diegene dat nooit doet om jou pijn te doen. Diegene doet dat vanuit onzekerheid of ontevredenheid. Je mag daar in eerste instantie voorzichtig mee omgaan. Dit kost jou veel minder energie en voor de ander is het ook fijner. Wat je uiteindelijk wil doen is het opengooien. Haal het uit de taboesfeer. Laten we het er met elkaar over hebben en laten we elkaar niet te snel veroordelen en beschuldigen. Maar geef het wel aan als je hiermee te maken hebben.

3. Onderneem actie

Als jij iemand hebt aangesproken die jou heeft gekopieerd, of als jij wordt aangesproken door iemand die denkt dat jij kopieert. Dan is het belangrij om het aan te pakken. Stop het niet weg en laat het niet erger worden. Probeer te bedenken wat de volgende actie is. Als jij wordt aangesproken door iemand die denkt dat jij kopieert, en jij voelt dat je dat inderdaad gedaan hebt, probeer dit te zeggen en probeer het aan te passen.

Wanneer je aan de andere kant zit en je hebt iemand erop aangesproken, maar er wordt niets mee gedaan? Bedenk wat je er vervolgens mee wil. Wil je misschien juridisch advies inwinnen? Ik weet dat er zelfs mensen zijn die hier een advocaat op zetten en er zelf niet meer naar kijken. Zeker als het vaker gebeurt, zou je dit kunnen doen. Het kan je namelijk veel negatieve energie kosten. Bedenk dus van tevoren wat je wil, maar heb ook niet te veel verwachtingen. Het is natuurlijk fijn dat het loopt zoals jij wil, maar het kan ook niet zo zijn. Ik hoop dat je ook dan blijft vertrouwen op jouw eigen authenticiteit. Het is logisch dat je dit echt even voelt, maar het is ook goed om daarna weer verder te gaan. Het is aan beide kanten pijnlijk.

Vertrouwen

Uiteindelijk is het belangrijk dat jij blijft vertrouwen op jouw authenticiteit en dat je vertrouwt dat de juiste klanten wel bij jou terecht komen. Het is vooral een kwestie van hoe we hiermee omgaan. Het gaat niet zozeer over hoe we copycat-gedrag de wereld uit helpen, want het is heel lastig en vaak is het grijs gebied. Maar het is wel belangrijk wat we ermee doen en welke stappen we zetten. En hoe zorgen we ervoor dat we daarna wel verder kunnen en niet in een slachtofferrol blijven? Maar dat we positief blijven en er iets van leren.

Ondernemen vanuit authenticiteit is het startpunt. Als jij ondernemer bent en je weet niet goed waar je voor staat, weet dan dat jij dit ook kunt. Het is alleen een proces dat tijd kost, maar je kunt dit versnellen door een bewust mee aan de slag te gaan. Om je hierbij te helpen, heb ik een training gemaakt. Dus als je hierin stappen wilt zetten, kun je de training hier bekijken: ondernemen vanuit authenticiteit.

Luister de bijbehorende podcast op iTunes of Spotify.

Wil jij meer inspiratie en tips om te gaan creëren en ondernemen vanuit zelfvertrouwen, strategie en vrijheid?
Volg mij op Instagram @raisazwart

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen & leven op hun eigen voorwaarden.

Mijn ondernemersreis begon toen ik mijn rechtenstudie vaarwel zei en me volledig stortte op mijn passie voor fotografie. Het veranderde alles. Ik groeide uit tot succesvol ondernemer in de trouwbranche, startte & verkocht een grote ondernemerscommunity, werd locatie-onafhankelijk en verloor mijn hart aan Costa Rica dat inmiddels officieel mijn 2e thuis is. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
dertien jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

Lees mijn verhaal

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen