raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

Drie zakelijke lessen die ik leerde tijdens mijn wereldreis

Drie zakelijke lessen die ik leerde tijdens mijn wereldreis | Raisa Zwart Educatie
Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Tijdens de afgelopen zeven maanden reisde ik de wereld rond en in die tijd heb ik veel geleerd. In dit blog vertel ik over de drie zakelijke lessen die ik leerde tijdens mijn wereldreis. Dit blog is geschreven aan de hand van de podcast-aflevering over drie zakelijke lessen die ik leerde tijdens mijn wereldreis.

Ik deelde een tijdje geleden al op Instagram dat ik op persoonlijk gebied veel heb geleerd tijdens de reis. Zo leerde om tevreden te zijn met minder spullen en ik leerde om op een langzamer tempo te leven. Ik leefde uit een koffer en ik zag veel mensen die gelukkig waren met minder. Daarnaast heb ik nog meer motivatie te geven om verschil te maken in de wereld. De problematiek rondom klimaat en dierenwelzijn raakt me en hierin wil ik iets betekenen.

Rustmomenten

Zakelijk heb ik er ook heel veel van geleerd. Door de reis stapte ik vaak buiten mijn comfortzone. Wat me ook opviel, was dat ik vooraf dacht dat het tijdsverschil lastig zou worden. We waren bijvoorbeeld in Mexico, waar het tijdsverschil ongeveer tien uur is met Nederland. Hierdoor was het lastiger om contact te hebben met klanten in Nederland. Maar uiteindelijk bleek ik dit juist heel fijn te vinden. Want daardoor had ik altijd de halve dag geen prikkels: Geen afspraken, mails en dm’s vanuit Nederland. Ik heb daaruit geleerd dat het voor mij belangrijk is om rustmomenten in mijn dag te plannen. In Nederland probeer ik tot elf uur in de ochtend geen afspraken in te plannen.

Naast dat ik heb geleerd hoe belangrijk een basis van rust voor mij is, wil ik de drie lessen die ik leerde tijdens mijn wereldreis met je delen.

Les 1 – Je kunt minder uren maken zonder dat dit negatieve impact heeft op je resultaat

Onze maatschappij is nog best wel ingericht op een 9 tot 5 mentaliteit. Veel banen hebben dat ritme. Eigenlijk is dit een overblijfsel uit de industriële revolutie. Toen is gekeken naar wat de mens maximaal aankan wat betreft lichamelijk werk. Daar kwam die acht uur werken uit. En dat concept zit nog steeds diep geworteld in onze maatschappij. Het valt mij op dat we dit concept nog steeds toepassen, terwijl het uit een heel andere tijd komt. Het gaat namelijk over wat mensen lichamelijk aankunnen. Maar werken met je hoofd -wat we nu veel vaker doen- is zwaarder voor mensen. Ons brein kan niet acht uur per dag gefocust werken.

Vijf uur per dag

En dit zie ik vaak bij ondernemers. Dat ze acht uur op een dag werken, terwijl we weten dat ons brein dat niet kan. Wat er gebeurt, is dat we snel worden afgeleid. Door mails, onze telefoon of huishoudelijke klusjes. Dit is eigenlijk heel logisch omdat het ons brein helemaal niet lukt om zolang gefocust te zijn. Het resultaat: een deel van je uren bestaat uit niet productieve uren. Recent las ik het boek the 5AM club over dit onderwerp. In dit boek staat een methode om vijf uur per dag gefocust te werken op een manier die goed is voor jouw productiviteit. Sinds dat ik dit boek heb gelezen, ben ik deze methode gaan toepassen en in mijn ervaring klopt het dat je geen acht uur kunt werken.

Bijdragen aan doelen

Op reis was het makkelijker om me aan die vijf uur te houden, omdat er simpelweg veel meer te beleven is. Soms werkte ik maar twee of drie uur per dag. Ik maakte lang niet zoveel uur als ik deed in Nederland. En mijn omzet daalde niet, maar steeg zelfs. Natuurlijk heeft dit te maken met het soort bedrijf wat ik heb. Ik heb veel passieve inkomstenbronnen, dus er zijn minder actieve uren nodig om voldoende te verdienen. Maar zelfs als jouw bedrijf staat op actieve uren die je zelf maakt voor inkomen, denk ik nog steeds dat het niet nodig is om zoveel uur te werken. Het zit hem dan vooral in uren die je besteedt aan taken die niet voldoende bijdragen aan je doelen. Bijvoorbeeld scrollen op Instagram, koffie drinken met collega’s of werken voor klanten die niet bij je passen.

Les 2 – Ondernemen kan zo minimalistisch als je zelf wil

Om op reis te werken als mentor had ik alleen maar mijn laptop nodig met internet. Voor foto-opdrachten had ik natuurlijk wat meer nodig, maar uiteindelijk kan het zo minimalistisch als je zelf wil. Het is oké als je alleen wil werken en geen team wil hebben. Je mag je eigen locatie te bepalen. Misschien denk je dat dit in jouw bedrijf niet kan, maar het is ook voor jou mogelijk om je leven zo in te richten als jij wil. Dat mag je van mij aannemen. Door de reis ben ik nog sterker gaan voelen dat we als Nederlanders zoveel mogelijkheden hebben. Deze mogelijkheden mag je aanpakken om je dromen te volgen. Het gaat om het geloven in jouw authentieke kracht.

Niet makkelijk, wel simpel

Begrijp me niet verkeerd: het is niet makkelijk om bijvoorbeeld locatie onafhankelijk te gaan werken, of om financieel vrij te zijn. Het is vaak heel simpel, maar het is niet makkelijk. Het gaat over buiten je comfortzone durven stappen. Ik ben nu al zo’n tien jaar ondernemer, maar telkens kom ik weer dingen tegen waar ik me door kan laten beïnvloeden. Ik herinner mezelf er dan aan dat ik verder groei als ik er wel voor kies om uit mijn comfortzone te stappen. Om succesvol te zijn moet je keuzes maken die anderen niet maken. En als je dit doet, kan ondernemen zo minimalistisch -of maximalistisch- te zijn als je zelf wil.

Les 3 – Er valt nog een hoop te verbeteren in de wereld

Als je zelf wel eens in minder rijke delen van de wereld bent geweest, herken je dit. Er is zoveel te verbeteren. Ik zou het zo mooi vinden als jij een manier vindt om dat met jouw bedrijf te doen. Zelf wil ik mijn passie volgen maar wil ik ook verschil maken. Ik hoop dat je gaat voelen dat jij een verschil kunt maken. Het doel wordt dan belangrijker dan je eigen onzekerheden. Zelf wil ik het verschil maken door jou te helpen om net als ik een missie en een visie te hebben binnen de fotografie-industrie. Om je hierin te helpen heb ik mijn training Ondernemen vanuit Authenticiteit gemaakt.  

Verschil maken

Jij kunt dus ook een verschil maken voor de wereld. Door bijvoorbeeld je stem of je geld in te zetten. Of door iets kleins te doen, zoals het planten van bomen via Trees for all. Zelf doe ik dit bij iedere aankoop. Ik hoop dat we met elkaar de moed kunnen vinden om niet op te geven en om mooie dingen voor deze wereld te gaan doen. Dit kan je heel veel motivatie geven om buiten je comfortzone te stappen. Door op jouw manier te gaan voor wat jij wil én door tegelijkertijd iets voor de wereld te betekenen.

Dat zijn de drie zakelijke lessen die ik leerde tijdens mijn wereldreis. In de bijbehorende podcast vertel ik nog uitgebreider over mijn lessen en geef ik je extra tips. Wil je hierover kletsen of heb je een vraag? Voel je vrij om me een bericht te sturen via Instagram (@raisazwart).

P.S. Tijdens deze reis ontstond een idee voor een inspiratieplatform en community voor fotografen om jou te inspireren en leren om een fotografie bedrijf op te bouwen waarbinnen je 100% jezelf kan zijn, het werk kan maken dat jij mooi vindt, en dat kan doen voor de juiste klanten en de juiste prijzen. Sinds vorige week zijn we live! Check hier het platform: Storytellers.

Luister de bijbehorende podcast over drie zakelijke lessen die ik leerde tijdens mijn wereldreis op iTunes of  Spotify. In de podcast vertel ik nog uitgebreider over mijn lessen en geef ik je extra tips.

Wil jij meer inspiratie en tips om te gaan creëren en ondernemen vanuit zelfvertrouwen, strategie en vrijheid?
Volg mij op Instagram @raisazwart

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen vanuit authenticiteit & vrijheid

Ik ben er voor de ondernemers die willen communiceren vanuit authenticiteit.
Die meer willen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden.
Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun
voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
twaalf jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen