raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Reizen

Een maand remote werken vanuit Lissabon

Een maand remote werken in Lissabon
Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Lissabon is dé Europese stad om remote te werken. De ‘Digital Nomad Capital of Europe’. Van zowel ondernemers die remote werken als toeristen hoorde ik jarenlang verhalen aan over deze stad. Ze vertelden me hoe fijn ze het vonden, hoe goed je er kon eten en over hoe mooi het er was.

Maar heel eerlijk: ik geloofde het eerst niet zo. Mijn allereerste ervaring – of die van ons samen eigenlijk – met Lissabon was niet zo best. In 2014 bezochten we de stad al eens en we vonden er niet zo veel aan. Een beetje vies, vervallen en het eten niet zo best. In Juni 2020 gaven we de stad opnieuw een kans na al die enthousiaste verhalen, en we kwamen erachter dat er een hoop veranderd is in die 6 jaar. En nu: nu ben ik net zo’n enthousiasteling als al die anderen die me jarenlang verhalen vertelden.

Ik hou van Lissabon.

In dit blog deel ik kort onze ervaring met je, en deel ik ook een hele hoop tips. Scroll naar onderen voor de fijnste wijken, co-working spaces, sportscholen én dagtrapjes in en vanuit Lissabon.

 

Een maand remote werken in Lissabon

Een maand remote werken in Lissabon

Onze maand remote werken in Lissabon

Half oktober tot half November 2020 waren wij in Lissabon, als onderdeel van een reis van 7 maanden. Tijdens de pandemie ja 😉. Het plan om te starten met een roodtrip van vijf weken in de Verenigde staten én de vervolgtrip naar Mexico moesten vanwege Corona plaatsmaken voor een nieuw plan: Kroatië – Lissabon – Costa Rica. Op reis gingen we, en na een maand voornamelijk vakantie vieren in Kroatië begonnen we aan onze eerste maand remote werken (ooit!). Eerder reisde ik al veel voor mijn werk als fotograaf, en als toerist, maar echt full-time reizen en op afstand werken was zeker nieuw. Al voelt het inmiddels alsof we nooit anders hebben gedaan.

Om te verblijven kozen wij de wijk Arroios. Een opkomende multiculturele wijk die vroeger niet altijd even veilig was maar nu juist bekend staat als een hele toffe wijk. Wij kozen er vooral voor omdat we daar nog centraal genoeg zouden zitten, maar ook in de buurt van een Crossfit box, waar we die maand hebben kunnen trainen. Ook namen we een abonnement voor een maand bij een Co-working space op 20 minuten lopen, waar we zo’n 3 dagen in de week ons werk konden doen met in focus modus, mét een snelle internet verbinding, iets dat in het appartement niet altijd het geval was.

Naast de werkuren die we maakten – ik denk zo’n 5 á 6 x 5 uur – genoten we ook enorm van de omgeving. De stad zelf staat bol van fijne koffie tentjes, all day brunch plekken (what could be better?) en andere hippe plekken. Daarnaast is de stad zelf sowieso al een lust voor het oog met alle pastelkleurige huizen, de oude trams en mooie uitzichten. Buiten de stad bezochten we het surf walhalla ‘Ericeira’, waar ik stiekem een beetje mijn hart aan verloren ben. Daar wil ik echt nog een keer naar terug, wellicht ook om langere tijd vandaan te werken. Daarnaast bezochten we ook Praia do Guincho, Cascais en Sintra.

Uiteraard maakte ik een er een hele hoop foto’s die ik o.a. op Society6 zette voor mijn Print on Demand business. Én: maakte ik er mijn masterclass Strategisch plannen. Goed. Je kunt wel merken: we hebben enorm genoten van deze heerlijke plek. Hieronder een paar van mijn favoriete foto’s:

(PS: vergeet niet naar onderen te scrollen voor wat extra informatie en tips over de stad – voor zowel toeristen als remote werkenden / digital nomads.)

Een maand remote werken in Lissabon Een maand remote werken in Lissabon Een maand remote werken in Lissabon Een maand remote werken in Lissabon

 

Mooie accomodaties in Lissabon

Wij zelf hadden een enorm fijn en ruim appartement in de wijk Arroios. Deze is zeker geschikt voor langere verblijven, maar het internet was niet erg goed en als je thuis wilt werken zou ik deze dus niet persé aanraden. Op Airbnb vind je wel heel veel fijne plekken in allerlei wijken, en als je de internet snelheid belangrijk vindt kun je de host altijd even vragen een speedtest voor je te doen. De reviews vertellen je trouwens vaak ook wel hoe het met de Wi-Fi zit.

Als je liever een hostel / co-living boekt zou je eens kunnen kijken naar: Selina Secret Garden, Outsite Principe Real, Outsite Cais do Sodre, of Selina Ericeira (Ericeira is echt een andere plek dan Lissabon, maar ook méga fijn!)

 

Co-working spaces in Lissabon

Wij werkten bij Heden Graca, een enorm fijne co-working space. Ze hebben meerdere locaties verdeeld over de stad.

Andere co-working spaces zijn bijvoorbeeld: Outsite cowork café, Second home Lisbon, Impact hub Lisbon.

Creatieve ondernemers & digital nomad tips voor Lissabon

Onze favoriete restaurants in Lissabon

Let’s talk food! Dit waren onze absolute favorieten:

 

Dear Breakfast
Nicola
Fauna & Flora
Break
Panda Cantina
BOA-BAO

The Green Affair

In veel restaurants en koffie tentjes is het trouwens helemaal geaccepteerd om je laptop open te klappen en vanuit daar je werk te doen. Bijvoorbeeld bij Fauna & Flora & Break, Sommige plekken vragen je wel om dat alleen te doen buiten de drukke uren, wat natuurlijk heel redelijk is.

Creatieve ondernemers & digital nomad tips voor LissabonCreatieve ondernemers & digital nomad tips voor Lissabon

Sportscholen in Lissabon

The Bakery Crossfit

Fitness hut (meerdere vestigingen)

Dagtrips vanuit Lissabon

Ericeira – voor een dagje surfen, of surfers kijken en lekker eten.
Sintra – een prachtig natuurpark en dorpje, waar je een aantal toffe paleizen kunt bezoeken.
Cascais – een soort van Portugese riviera – perfect voor een stranddagje.

Praia do Guincho – een wat ruiger strand waar het vaak flink waait en je veel windsurfers ziet!

Een maand remote werken in Lissabon

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen vanuit authenticiteit & vrijheid

Ik ben er voor de ondernemers die willen communiceren vanuit authenticiteit.
Die meer willen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden.
Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun
voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
twaalf jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen