raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

Veelgestelde vragen over Print on Demand – en de antwoorden erop

Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Het was 2018 toen ik voor het eerst een aantal van mijn reisfotografie beelden uploadde naar een Print on Demand site. Ik zag het als een experiment om passieve inkomsten te genereren. Het was niet mijn enige experiment rondom passief inkomen op dat moment (geloof me, ik heb een hoop geëxperimenteerd), maar het is wel een van de meest succesvolle. Enkele weken na die eerste uploads logde ik weer eens in en had ik tot mijn verbazing mijn eerste paar werken verkocht. Mijn interesse was gewekt. In de jaren die volgden experimenteerde ik er op los, las ik alles dat ik kon vinden over Print on Demand en ontwikkelde ik mijn eigen methode rondom het verkopen van mijn fotografie werk via Print on Demand. Met succes, want op het moment van schrijven verdien ik er zo’n 2000 a 3000 euro per maand mee. 

In dit blog deel ik de vragen die ik regelmatig krijg over je werk verkopen via Print on Demand platformen én geef ik natuurlijk ook de antwoorden.

 

Wat is Print on Demand?

Print on Demand betekent dat een product zoals een poster, of fine art print (maar het kan trouwens zelfs een dekbed of een notitieboekje zijn) pas geprint wordt wanneer iemand het product bestelt wordt. Er is bij Print on Demand dus geen voorraad, maar alles wordt op bestelling gemaakt. Je kunt je voorstellen dat dit veel voordelen heeft. Zo heb je geen opslagplek nodig, blijf je niet met producten zitten én kun je ook naar je klanten communiceren dat het product speciaal voor hun gemaakt wordt. Het printen besteden de meeste creatievelingen uit, waardoor je zelf geen dure print apparatuur hoeft aan te schaffen. Oftewel: Print on Demand is verkopen zonder veel risico en vaak zonder opstartkosten.

 

Kan iedereen haar of zijn werk verkopen op deze manier?

De belangrijkste voorwaarden voor succes op Print on Demand platformen is natuurlijk dat jij werk maakt dat anderen aan de muur willen hangen als print, of als dekbedovertrek, telefoonhoesje, of elk ander product willen. Dat gezegd hebbende: zoveel mensen, zoveel wensen. Omdat je via POD platformen vaak een heel groot en internationaal publiek aan kan spreken is er plek voor vele stijlen.  

Belangrijk is hierbij dat de kwaliteit van het beeld voldoet, wat in het geval van fotografie bijvoorbeeld betekent dat telefoonfoto’s vaak (nog) niet geschikt zijn, maar beelden die gemaakt zijn met een goede systeemcamera of spiegelreflex vaak wel. Ook moet je zorg steken in het kiezen van het juiste platform en het opbouwen van een sterk portfolio. 

 

Hoe veel kun je verdienen met Print on Demand? 

Eerlijk? The Sky is the limit! Dat geloof ik oprecht. Maar: je zult er wel voor moeten werken. Het is een misvatting dat passief inkomen geld is dat aan komt waaien. Er moet wel degelijk voor gewerkt worden. Alleen: als je het weet op te bouwen tot een bepaald niveau: kun je daarna de resultaten blijven plukken met simpelweg bijhouden of blijf je er uren aan werken maar wordt de beloning steeds groter en daarmee interessanter. 

Op dit moment verdien ik 2000 tot 3000 euro in de maand met Print on Demand maar ik denk persoonlijk dat dit ook nog weleens 10.000 zou kunnen worden. Als anderen het kunnen, waarom ik dan niet? Veel creatievelingen die mijn masterclass over Print on Demand volgen zien in de eerste paar weken hun eerste verkoop, en sommigen van hen zitten na enkele weken of maanden al op 100 tot 500 euro per maand.  

 

Magical Marrakech Morocco photography travel print poster

Mijn foto bij een klant. Foto: FittyBritty

 

Welke Print on Demand (POD) platformen raad jij aan?

Welk platform ik je aan zou raden is heel erg afhankelijk van het type werk dat je maakt (fotografie, illustraties, quotes, of een andere vorm van grafisch vormgeving / digitale kunst) én van je stijl. Voor mij is Society6 mijn belangrijkste platform.  

Ik heb een gratis mini training over Print on Demand waarin ik een lijstje deel van een aantal andere hele interessante platformen. Klik hier om je aan te melden.  

 

Hoe val je op tussen al die andere aanbieders op een POD platform?

Dat is de million dollar question! Er zijn namelijk erg veel aanbieders op een platform en het is dus inderdaad de kunst om op te vallen, zodat jouw werk gekocht wordt. De allerbelangrijkste voorwaarden hiervoor is natuurlijk kwalitatief mooi werk maken, maar dit heeft ook alles te maken met hoe optimaal je de zoekfuncties van een platform gebruikt, en of je wel of niet nadenkt over / gebruik maakt van SEO optimalisaties.  

 

Wil je meer leren? 

Ik gun het jouw enorm om met je creatieve werk een passieve inkomstenbron op te bouwen, en Print on Demand is een optie die – als je het mij vraagt – niet alleen ontzettend leuk is, maar ook echt heel veel potentieel heeft. Voor mij geeft het niet alleen gezorgd voor veel financiële vrijheid, maar ook voor creatieve vrijheid: mijn Print on Demand werk zijn eigenlijk een soort vrij werk projecten waar ik vervolgens ook nog eens aan verdien. Dat is toch heerlijk? 

In mijn gratis mini training geef ik je de eerste stappen mee om aan de slag te gaan met Print on Demand. Klik hier om je aan te melden. 

Wil je het gelijk serieus aanpakken? Klik hier om meer te lezen over mijn ’Starten met Print on Demand’ masterclass – waarin ik je mijn gehele strategie uitleg en jou een stappenplan meegeef om succesvol te verkopen via Print on Demand.  

 

PRINT ON DEMAND: DE PERFECTE MANIER OM PASSIEF INKOMEN TE VERDIENEN ALS BEELDMAKER

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen & leven op hun eigen voorwaarden.

Mijn ondernemersreis begon toen ik mijn rechtenstudie vaarwel zei en me volledig stortte op mijn passie voor fotografie. Het veranderde alles. Ik groeide uit tot succesvol ondernemer in de trouwbranche, startte & verkocht een grote ondernemerscommunity, werd locatie-onafhankelijk en verloor mijn hart aan Costa Rica dat inmiddels officieel mijn 2e thuis is. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
dertien jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

Lees mijn verhaal

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen