raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Persoonlijk

Terugkijkend op 2020 – mijn jaar review

Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Ieder jaar schrijf ik op mijn fotografie blog een terugblik op het afgelopen jaar. Ik deel over dingen die er gebeurden, die ik leerde, en post er ook mijn favoriete beelden van dat jaar in. Nu ik hier ook een actief blog heb leek het me tof om ook hier wat meer te delen over het afgelopen jaar.

Om het maar gelijk uit de weg te hebben: dit jaar verliep uiteraard ook voor mij heel anders dan ik had gedacht. Waar ik 2020 begon met een gevoel: dit wordt een fantastisch jaar, werd dat gevoel regelmatig op de proef gesteld. En waar ik begon als eigenaar van mijn fotografie bedrijf én mede-eigenaar van The Confetti Collective, ziet ook dat er nu anders uit. The Confetti Collective was jarenlang een enorm groot deel van mijn leven. Maar toen Elsa en ik begin dit jaar steeds meer begonnen te twijfelen wisten we dat er iets moest veranderen. De beslissing om te stoppen voelde voor beide erg goed, al is het natuurlijk nogal wat om een bedrijf waar je zo lang aan heb gewerkt, te verkopen. En dat is maar één van de dingen waar ik dit jaar op terug kan kijken… Let’s dive into it.

 

Overdracht van The Confetti Collective – uiteraard op het strand 🙂

2020 op zakelijk gebied

2020 was een jaar waarin ik ontzettend veel leerde. En groeide als zowel persoon als ondernemer. Zakelijk gezien durf ik zelfs te zeggen dat het een van de beste jaren ooit was, en op financieel gebied behaalde ik zelfs mijn hoogste omzet en winst ooit. Tijdens de pandemie.

Hoe dat precies komt? Ik ben dit jaar nog veel dichter bij mezelf gekomen. Ik ben opnieuw buiten mijn comfort zone gestapt. Nog meer vanuit authenticiteit gaan ondernemen. En ik heb met heel veel liefde enorm veel ervaring en kennis gedeeld. Dit is wat ik in 2020 nog meer deed:

* Ik schoot ‘slechts’ 3 bruiloften, en genoot enorm van elke seconde.
* Mijn portretfotografie en editorial fotografie ontwikkelde zich en ondanks het moeten annuleren van opdrachten en reizen, mocht ik bijdragen aan een aantal hele mooie projecten zoals de mode campagnes voor mijn vaste klanten in de mode industrie.
* Tezamen met de verkoop van The Confetti Collective besloot ik mijn eigen mentoring weer meer in de spotlight te zetten én begon ik met het geven van online masterclasses.
* Ik lanceerde mijn editing masterclass + presets, een masterclass over Starten met Print on Demand, Strategisch plannen, mijn training Ondernemen vanuit Authenticiteit én de lijst met social media ideeën. (En mijn hoofd loopt nog steeds over van ideeën)
* Mijn Print on Demand business groeide wederom flink
* Én: ik intensiveerde mij samenwerking met Trees for all. Waar ik eerst alleen bomen planten voor fotografie klanten plant ik nu een boom bij elke aankoop van fotografie, mentoring, masterclasses en trainingen. Zo plantten we dit jaar samen meer dan 400 bomen ter vergroening van de aarde.

 

Het fotograferen van de wintercampagne voor Mersea & Co, met Carmen als model en Erik als assistent.

Deze portretten maakte ik samen met mijn lieve vriendin en mega getalenteerde fotograaf Wianda Bongen. Zo waardevol!

2020 op persoonlijk gebied

Ook persoonlijk gebeurde er ontzettend veel. Om twee hoogtepunten uit te lichten:

* Erik en ik startte in September met onze wereldreis. Een reis die we al lang aan het plannen waren en waarvan ik meerdere malen bang ben geweest dat deze niet door kon gaan. Ondanks alle verwachtingen (en meningen) om ons heen zette we door en schrijf ik met trots dit blog vanuit Costa Rica. We’re doing it. And it feels só good.

* Verder leerde ik om te gaan met het feit dat ik niet overal controle over kan hebben. Of nou ja: ik zette er stappen in. Tijdens de lockdown en steeds veranderde restricties kwam ik, net als velen anderen, mezelf meerdere keren tegen. Meerdere malen voelde ik het gevoel van vrijheid door mijn vingers glippen en moest ik voor mezelf nieuwe manieren vinden om mij vrij te voelen en dankbaar te zijn voor alles dat wel kon. Ik leerde om nog meer in het moment te zijn, en dat is een les die ik nog lang met me mee zal dragen.

 

 

Vooruitkijkend naar 2021

Durf ik nog vooruit te kijken? Oh ja wel. Ik blijf een planner. Maar zoals ik in mijn Masterclass Strategisch plannen ook meegeef: doelen zijn er niet altijd om behaald te worden, ze zijn er vooral om je richting te geven. Mijn doelen voor 2021 bestaan uit het nogmaals verhogen van mijn omzet (x 1,6), het lanceren van mijn nieuwe website én een aantal hele mooie nieuwe producten en diensten (more on this later), intens genieten van onze reis en van de maanden dat we straks thuis zijn voordat we opnieuw gaan reizen én natuurlijk hoop ik ontzettend veel van jullie nog verder te mogen helpen met creëeren en ondernemen vanuit zelfvertrouwen, strategie en vrijheid.

En dat is wat ik jou ook toe wil wensen: ik wens je een mooi, bijzonder, gezond 2021 toe waarin je geniet van zowel de kleine als grote dingen. Een jaar waarin je nog meer beseft en waardeert wat je wel hebt. Een jaar vol liefde en groei op persoonlijk en zakelijk gebied. Maar eerst: geniet enorm van de laatste dagen van 2020, want ook die mogen er zijn en ook die kunnen gevuld worden met bijzondere momenten met de mensen waar je van houdt, al is het op een andere manier dan dat je gewend bent. You got this.

Heel veel liefs,
Raisa

 

PS: hieronder deel ik nog een aantal van mijn favoriete persoonlijke foto’s en momenten van dit jaar.


 

Benieuwd naar mijn favoriete fotografie werk dat ik dit jaar maakte? Check dan dit blog.
Coverfoto: Amanda Drost

 

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen vanuit authenticiteit & vrijheid

Ik ben er voor de ondernemers die willen communiceren vanuit authenticiteit.
Die meer willen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden.
Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun
voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
twaalf jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen