raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

Meer vrijheid in jouw ondernemerschap: locatieonafhankelijk werken

Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Een reis van zeven maanden. Niet alleen vakantievieren, maar ook op reis werken. Ons ritme vinden in het buitenland op verschillende plekken. Dat idee ontstond bij mijn man Erik en mij in 2017. In drie jaar tijd is het mij gelukt om locatieonafhankelijk te worden, waardoor deze reis niet alleen bij een idee bleef. Vandaag deel ik in dit blog mijn stappen, zodat ook jij de eerste stappen richting locatieonafhankelijk werken kan gaan zetten.

Locatieonafhankelijk werken is een werkwijze die je steeds vaker ziet. Maar wat is het precies? Als je locatieonafhankelijk bent kan je overal ter wereld werken. Een stabiele internetverbinding is natuurlijk noodzakelijk, maar een vast kantoor heb jij niet nodig om jouw werkzaamheden uit te voeren.

De afgelopen jaren heeft deze manier van werken een grote sprong genomen binnen onze maatschappij. Steeds meer ondernemers werken ‘online’, ik ook.

Vanaf het moment dat Erik en ik het idee kregen om voor zeven maanden op reis te gaan, hebben wij consistente stappen genomen naar locatieonafhankelijkheid. Ik ben me gaan verdiepen in passief inkomen en gestart met het verkopen van mijn fotografie op print. Reisfotografie ging steeds meer een rol spelen en ik ontwikkelde onlinecursussen om mijn kennis meer te kunnen delen. De werkzaamheden die hiervoor nodig zijn, kunnen overal ter wereld worden uitgevoerd. Zo ontstond mijn locatieonafhankelijkheid. Ik heb toegewerkt naar een stabiele basis en meerdere inkomstenbronnen.  Dit werkt voor mij heel erg goed op reis, maar ook op momenten dat een situatie niet loopt zoals je wilt. Bijvoorbeeld nu tijdens de coronacrisis; als bruidsfotograaf loop je veel inkomsten mis door gecancelde bruiloften.

Locatie onafhankelijk werken als ondernemer

 

Locatieonafhankelijk werken is een doel voor heel veel ondernemers en ik geloof dat dit zeker mogelijk is. De volgende stappen kan jij nemen om een stabiele basis te creëren.

  1. Maak jouw beweegredenen concreet.

Vraag jezelf af waarom je locatieonafhankelijk wilt zijn en schrijf dit op. Het is goed om na te denken over jouw beweegredenen. Als je weet wat jouw beweegredenen zijn en dit concreet maakt, dan zorg je ervoor dat je weet waarvoor je werkt. Hierdoor kan jij ook doorzetten als je tijdens het proces obstakels tegenkomt. Het opschrijven van jouw doel en ‘why’ zorgt er ook voor dat je 42 procent meer kans hebt op het daadwerkelijk behalen van jouw doel. Je neemt jezelf hier namelijk niet alleen serieus mee, maar je wordt ook gemotiveerd om verder over jouw doel na te denken.

  1. Run the numbers: bepaal je kosten, omzet en salaris.

Je kan pas echt bepalen wanneer je locatieonafhankelijk bent als je duidelijk hebt wat je kosten zijn, wat je gewenste salaris is en welke omzet je hiervoor moet maken. Om dit te bepalen kan je aan de slag gaan met de Profit First methode. In het boek Profit First wordt deze methode heel simpel en behapbaar uitgelegd. Ik raad dit boek aan, omdat dit jou gaat helpen om stappen te zetten in deze methode. Als ondernemer is deze stap sowieso heel belangrijk, ook als locatieonafhankelijkheid niet jouw doel is. Het zorgt ervoor dat jij meer inzicht krijgt in de financiële situatie van jouw bedrijf.

  1. Denk na over je aanbod: offline of online.

Kan je jouw product of dienst overal ter wereld aanbieden? Of is dit alleen mogelijk op de plek waar je woont? Vraag jezelf af of je jouw aanbod online kan aanbieden of dat je jouw aanbod moet aanpassen om locatieonafhankelijk te worden. (Bijna) alle producten en diensten die jij online kan verkopen en uitvoeren zijn geschikt voor een locatieonafhankelijk aanbod. Cursussen en coaching kan je bijvoorbeeld online geven. Wil jij de wereld rondreizen en tegelijkertijd fotoshoots organiseren? Zorg er dan voor dat jouw website en marketing zijn ingespeeld op de verschillende buitenlandse markten. Wees creatief en richt je op jouw interesses. Mocht je nog niet precies weten wat je leuk vindt en waar jij voldoening uit haalt, dan is het goed om hier mee te experimenteren.

  1. Focus (deels) op passief inkomen.

Je (deels) focussen op passief inkomen is heel waardevol. Mits dit kan en het je interesse heeft. Je bedrijf kan doordraaien met minimale inspanning. Dat wil zeggen: je bent niet altijd afhankelijk van klanten en je maakt het voor jezelf makkelijker om te werken wanneer jij dat wilt. Dat draagt enorm bij aan vrijheid en locatieonafhankelijkheid.
Het verkopen van mijn fotografie op Print on Demand platformen is een van mijn meest passieve inkomstenbronnen. Ben je beeldmaker en wil je meer weten over het creëren van passief inkomen met jouw beelden? Check dan mijn masterclass over starten met Print on Demand.

  1. Maak een duidelijk plan en zorg voor de juiste mindset.

Naast het kennen van jouw ‘why’ (stap 1), draagt het maken van een duidelijk plan bij aan het behalen van jouw doelen. Stel stappen én kleinere substappen op. Je kan stap voor stap afvinken wat je hebt gedaan en hebt concreet wat je nog moet doen. Zo kom je steeds dichter bij jouw grotere doel, namelijk locatieonafhankelijk werken. Hierbij is het enorm belangrijk dat je in jezelf gelooft (mindset is alles!) en dat je doorzet, ook als het even niet zo soepel loopt. Het zal heus niet altijd even makkelijk zijn en mensen zullen je niet altijd begrijpen. Als jij dit echt wilt, geloof ik dat je dit kan. Ik hoop dat je dit zelf ook doet.

  1. Neem een voorbeeld aan locatieonafhankelijke ondernemers.

Laat je inspireren door ondernemers die al locatieonafhankelijk werken. Personen die niet op deze manier werken en hier geen interesse in hebben, begrijpen jouw ‘why’ en visie waarschijnlijk niet. Zij zien deze manier van werken misschien niet voor zich. Wellicht denken ze dat je het als een lange vakantie ziet. Door je te omringen met ondernemers die al wel locatieonafhankelijk zijn raak je geïnspireerd. Volg deze personen op sociale media, ga het gesprek aan en spar met elkaar. Wat beviel hem/haar en wat niet? Diegene wil vast ook een aantal tips met jou delen en aanbevelingen doen.

 

Stappen naar locatie onafhankelijkheid

 

Ben je geïnspireerd en wil jij ondernemen in meer vrijheid? Ga dan eens rustig met deze stappen aan de slag. Als ik het kan, dan kan jij het ook.

Zou je graag eens met mij sparren over jouw bedrijf of locatieonafhankelijk ondernemerschap? Dan kun je een losse mentorsessie boeken.

Meer tips lezen over ondernemen vanuit zelfvertrouwen, strategie en vrijheid? Lees hier alle posts op het blog. 

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen vanuit authenticiteit & vrijheid

Ik ben er voor de ondernemers die willen communiceren vanuit authenticiteit.
Die meer willen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden.
Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun
voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
twaalf jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen