raisa zwart | education

Coaching & online leermiddelen voor creatieve ondernemers

contact

Ondernemen

Verschillende verdienmodellen. Welke past bij jou?

Verschillende verdienmodellen
Ik ben Raisa,

Search

business coach voor creatieve ondernemers die klaar zijn voor de volgende stap binnen hun bedrijf.

hey there

Minitraining Starten met Printen on Demand

meer info

Bekijk hier alle blogs over creativiteit

TOp categories

Bekijk hier al mijn persoonlijk blogs

Bekijk hier alle blogs over reizen

Bekijk hier alle blogs over ondernemen

Je verdienmodel. Hoe stoffig het woord in eerste instantie misschien klinkt: het is een heel belangrijk onderdeel van hoe jouw bedrijf in elkaar zit. Jouw verdienmodel bepaalt jouw manier van werken, je inkomen en uiteindelijk voor een groot deel hoe jouw leven eruitziet. In dit blog neem ik je mee in verschillende verdienmodellen en wil ik jou laten nadenken over jouw huidige verdienmodel. Aan de hand van je verdienmodel en omzet(doel) kun je namelijk een hele hoop strategische beslissingen nemen!⁠

Wat is een verdienmodel?

Een verdienmodel is een manier waarop een bedrijf geld verdient. Dus eigenlijk de combinatie van alle diensten en producten die je aanbiedt. Er zijn verschillenden soorten verdienmodellen en iedereen heeft zijn eigen unieke verdienmodel. Ik zet de meest voorkomende verdienmodellen voor creatievelingen voor je op een rijtje: 

  1. Productverkoop. Bijvoorbeeld in een winkel of online in de vorm van onder andere een e-book of cursus.
  2. Uurtje-factuurtje. Je ruilt je tijd voor geld. De meeste dienstverleners maken gebruik van dit verdienmodel. Het betekent dat als jij niet werkt, er geen geld binnenkomt. Onder andere fotografen maken vaak gebruik van dit model. Ze vragen een totaalprijs voor een shoot, maar ook dat ook dat is uurtje-factuurtje. Je uren voor het uitzoeken, bewerken en leveren van de foto’s zitten ook in deze prijs.
  3. Abonnementen. Zoals een online magazine, een krant of een online Academy
  4. Freemium. Je biedt iets gratis aan, maar wanneer mensen meer informatie of diepgang willen, moeten ze hiervoor betalen. Dit zie je vaak bij apps.
  5. Licenties. Zoals Print on Demand. Dat betekent dat je jouw intellectueel eigendom beschikbaar stelt aan een bedrijf om iets mee te maken waar jij royalty’s over ontvangt wanneer het verkocht wordt.

Dit zijn de verdienmodellen in een notendop. En zoals je ziet: er is dus heel veel mogelijk!

Een combinatie van verdienmodellen

Mijn eigen verdienmodel is een mix -of een hybride verdienmodel- en dat houdt in dat ik online producten verkoop, maar ook nog steeds uurtje factuurtje werk als bruidsfotograaf. Ook werk ik met licenties voor mijn Print on Demand werk.

Ik gebruik dus best wat verdienmodellen, maar het kan goed zijn dat jij er maar één gebruikt. Daar is niets mis mee, maar wat ik vandaag van je wil vragen, is om stil te staan bij je verdienmodel en of het op dit moment past bij wie jij bent en hoe je je leven wil leiden. Zo niet, dan is het interessant om na te denken hoe jij je verdienmodel kunt gaan inrichten zodat het wél gaat passen.

Bewustwording van je verdienmodel

Om hier bewust van te worden, kun je deze drie stappen volgen. Let’s go ->

Stap 1
Schrijf op welke diensten en producten jij aanbiedt. Het is heel waardevol om eens op te schrijven wat jij allemaal doet binnen je bedrijf. Zeker als je meerdere dingen doet, kan het zijn dat er dingen tussen zitten waar je afstand van wil nemen of die je al een tijdje niet meer doet, maar die nog wel op jouw website staan.

Stap 2
Schrijf op hoeveel geld je verdient per product of dienst. Dat kun je bijvoorbeeld doen op basis van een jaar, of op basis van de doelen die je hebt gesteld. Je kunt het ook per maand beschrijven, dat is aan jou. Het gaat erom dat jij opschrijft wat je gemiddeld verdient met een product of dienst.

Stap 3
Bepaal of jouw verdienmodel bij je past. Volg je gevoel, maar ook je strategie. Maak een educated decision.

Verdienmodellen voor vrijheid

Educated decision

Stel dat er iets tussen zit wat je niet meer wil doen. Ga daar dan bewust mee om. Ik vind het heel tof als mensen snel afstand van dingen kunnen nemen, maar ik denk dat het wel belangrijk is, dat het een educated decision is: je weet waarom je het opgeeft en hoe je het gaat opvangen. Want ook dat is ondernemen. We hoeven niet altijd de shiny new things achterna te gaan. Als er iets is wat de grootste basis vormt van jouw omzet en je laat dat van de ene op de andere dag vallen, dan maak je het jezelf misschien heel moeilijk.

Omzetplafond

Ik hoop dat dit blog je helpt om bewust te worden van wat je allemaal doet binnen je bedrijf, om vervolgens je af te vragen of het is wat je wil en of je eventueel veranderingen zou willen maken in dat verdienmodel. Als je deze drie stappen doorloopt, kan het zijn dat je tot de conclusie komt dat je iets wil laten vallen. Tijdens de mentorsessies met de mensen die ik coach starten we altijd bij het kijken naar verdienmodellen. We kijken naar de omzet die nodig is voor het gewenste salaris en koppelen terug of het realistisch is om dat met de huidige verdienmodellen te behalen. Soms komen we tot de conclusie dat dat niet lukt, omdat diegene dan te veel uren zou moeten maken om met de huidige tarieven tot het omzetdoel te komen. Dan is er een plafond bereikt.

Je kunt om verschillende redenen een plafond bereiken, maar als je het niet opschrijft, dan weet je het niet. Ik denk dat dat een fout is die veel ondernemers maken. Ze hebben hierdoor het gevoel harder te moeten werken, terwijl ze niet hebben nagedacht over hun verdienmodel. Waar ren je dan naartoe?

Verdienmodellen voor vrijheid

Slimmer werken en kiezen voor jouw geluk

Je kunt het zien als een grote puzzel. In tarieven, uren, diensten of producten kun je schuiven totdat het klopt. Je verdienmodel geeft weer hoe het staat met jouw bedrijf en hoe goed het in elkaar zit op dit moment. Zeker als je bezig bent met schaalbaarheid van je bedrijf wanneer je tegen een plafond in omzet, prijs of uren aanloopt. Het is goed om uit te zoeken waar dit plafond zit. Dit gaat niet over harder werken, maar over slimmer werken.

Ik hoop dat je de vrijheid gaat voelen om die keuzes voor jezelf te maken en echt te doen waar jij gelukkig van wordt. Jouw verdienmodel is voor een groot deel jouw ticket naar dat leven dat je wil leven. Het is in ieder geval het ticket naar hoe je dit in je bedrijf voor elkaar kunt krijgen. Ik hoop dat je na het lezen van deze blogpost het gevoel hebt dat jij de touwtjes in handen hebt. Dat jij als ondernemer kunt kiezen voor wat je wil.

Luister de podcast van dit blog op Spotify, iTunes of Youtube.

Wil jij meer inspiratie en tips om te gaan creëren en ondernemen vanuit zelfvertrouwen, strategie en vrijheid?
Volg mij op Instagram @raisazwart

Fotografie: Online Image & Wianda Bongen

 

Fotograaf. Ondernemer. Mentor. Introvert. Avonturier. surfer. 

Ik ben Raisa: mentor voor creatieve ondernemers die willen ondernemen vanuit authenticiteit & vrijheid

Ik ben er voor de ondernemers die willen communiceren vanuit authenticiteit.
Die meer willen doen van hetgeen waar ze zo gelukkig van worden.
Die impact willen maken én willen bouwen aan een bedrijf dat hun
voorziet in een steady inkomen en het leven waar ze zo van dromen. 

Via online trainingen & coaching geef ik mijn kennis en ervaring van de afgelopen
twaalf jaar door om jou steeds meer vrijheid laten ervaren binnen je bedrijf en leven. 

meer over mij

Strategisch Plannen

Leer beter plannen, werk je doelen strategisch uit tot actiestappen, werk productief en maak met jouw masterplan van 2024 een ongekend succes. 

Vertel me meer!  →

luister de 

Raisa Zwart Podcast

Fan van podcasts? Ik ook! Elke twee weken maak ik een nieuwe aflevering van de Raisa Zwart Podcast. Ik deel er mijn verhalen, ervaringen, kennis en stappenplannen.

Of lees verder op mijn

Blog

Hier deel ik kennis, ervaringen en inspiratie rondom ondernemerschap, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling, remote werken en reizen. Enjoy! 

RAISA ZWART PODCAST
BLOG

Vergroot jouw expert status als ondernemer

gratis challenge

in 5 stappen